Ο Τσίπρας, ο ΣΕΒ και τα εργασιακά – Μία διαχρονικά δύσκολη σχέση και τα ανοιχτά παράθυρα συνεργασίας

Μοιραστειτε το

Να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τη πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, πως το αύριο και η ανάπτυξη της χώρας περνάει μέσα από τον σεβασμό και τη στήριξη της εργασίας, επιχείρησε με τη χθεσινή του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας, που όμως άφησε ορθάνοιχτο «παράθυρο» συνεργασίας με τον οργανισμό που παραδοσιακά δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων.

Η σχέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ, τον μεγαλύτερο εργοδοτικό οργανισμό της χώρας, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την αμοιβαία καχυποψία. Είναι αλήθεια ότι οι ηγεσίες του Συνδέσμου δεν είδαν με καλό μάτι τη μετατροπή του άλλοτε μικρού κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς, στον έναν από τους δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος. Θορυβήθηκαν αρκετά από διάφορες εξαγγελίες της Κουμουνδούρου πριν από τις εκλογές του 2015, αλλά όχι σε σημείο που να του συμπεριφερθούν ως ταξικό «εχθρό», όπως έκαναν στις εκλογές του 2012.

Άνθρωποι που έχουν άριστη γνώση της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπαν στο Newsbomb.gr ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές «πάγωσαν» λίγο μετά τη τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Οι λόγοι, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, ήταν πως η τότε κυβέρνηση θεωρούσε τον ΣΕΒ «Δούρειο Ίππο» της τρόικας στην Αθήνα, ότι δηλαδή ήταν επί της ουσίας ο υποβολέας των απαιτήσεων των δανειστών σε σχέση με τα εργασιακά και πως οι βιομήχανοι, από τη δική τους πλευρά, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ικανοποίησε μια σειρά από αιτήματα τους, στο ίδιο πάντα ζήτημα.

Αν και τα χρόνια πέρασαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΕΒ συνέχισαν να έχουν από ψυχρές, ως ανύπαρκτες σχέσεις – παρά το γεγονός ότι ο πρώτος διατηρούσε άριστη συνεργασία με τον αντίστοιχο σύνδεσμο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι παραγωγικοί υπουργοί δεν έκλεισαν ποτέ τις πόρτες των γραφείων τους σε μεμονωμένες ισχυρές βιομηχανίες, οι οποίες και κατά τη γνώμη τους προσέφεραν στην εθνική οικονομία και στήριζαν την προσπάθεια να βγει η χώρα από τη κρίση με πραγματικές επενδύσεις.

Η ένταση συνεχίστηκε και τη περίοδο που συζητήθηκε ο νέος εργασιακός νόμος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε ανοιχτά τον ΣΕΒ πως «έγραψε» επί της ουσίας το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να ψηφιστούν όλα αυτά που του αρνήθηκε η δική του κυβέρνηση.

Χθες, στη παρέμβαση του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. Επανέλαβε στους βιομήχανους ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων και η προστασία της εργασίας, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, με τους πολίτες να ευημερούν. Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος ένα ζήτημα που στον ΣΕΒ δεν θέλουν καν να ακούσουν, δηλαδή την επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων.

Παράλληλα, όμως, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο συνεργασίας μαζί τους, στο μέλλον, για μία σειρά από ζητήματα. Την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη στήριξη τους με στόχο την μεγέθυνση της βιομηχανίας στη χώρα μας, ακόμα και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους – θέματα που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητο τον ΣΕΒ.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους έλληνες βιομήχανους κάτι που μπορεί να μοιάζει προς το παρόν δευτερευούσης σημασίας, όμως για όσους κάνουν μακροχρόνιες σκέψεις και έχουν και γνώσεις ιστορίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κοινωνική ειρήνη, που είναι απαραίτητο συστατικό δημιουργίας πλούτου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, κάτι που δεν θα συμβεί με εκείνον στην εξουσία και με τις πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...