Ο Τσίπρας επαναφέρει τους «νταβατζήδες» και επενδύει στον «πόλεμο» κατά της «διαπλοκής»

Μοιραστειτε το

Τον Οκτώβριο του 2004, στον «Μπαϊρακτάρη», ο Κώστας Καραμανλής γευμάτισε με λιγοστούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Με αφορμή το μεγάλο θέμα τον ημερών, που δεν ήταν άλλο παρά ο νόμος για τον «Βασικό Μέτοχο», ο τότε πρωθυπουργός είπε μία φράση όπου έμεινε στην ιστορία.

«Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο Κώστας Καραμανλής στους συνδαιτυμόνες του.

18 χρόνια αργότερα, ένας πολιτικός αρχηγός- που προέρχεται από την Αριστερά αυτή τη φορά-, ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέρει στην επικαιρότητα τους «νταβατζήδες» και επενδύει πολιτικά στη σύγκρουση με τη «διαπλοκή» – έναν όρο που καθιέρωσε στην πολιτική ζωή της χώρας ένας άλλος αρχηγός της συντηρητικής παράταξης, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Νταβατζήδες τέλος»

«Τις λιγοστές δυνατότητες και τους πόρους της χώρας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, δεν θα τις νέμονται κατά αποκλειστικότητα δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αντίστοιχος αριθμός οικογενειών. Για να χρησιμοποιήσω μια άκομψη φράση που άλλοι πριν από μένα χρησιμοποίησαν: Οι νταβατζήδες τέλος».

Τα λόγια αυτά που χρησιμοποίησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είναι σκληρά – αν μη τι άλλο. Αποτελούν, ωστόσο, ξεκάθαρα και μία πολιτική επιλογή, αλλά και μία πρώτη ιδέα για τον τρόπο που θα δώσει τη μάχη των ερχόμενων εκλογών. Είναι σαφές πως ο «πόλεμος κατά της διαπλοκής», θα βρίσκεται για τα καλά στην ημερήσια διάταξη της Κουμουνδούρου.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τους πολίτες ότι την ίδια ώρα που εκείνοι υποφέρουν εξαιτίας της ακρίβειας, μία πολύ μικρή ομάδα επιχειρηματιών πλουτίζει στις πλάτες του με τις «ευλογίες» -αν όχι την καθοδήγηση- της κυβέρνησης.

Αυτές οι δυνάμεις είναι κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκείνες που θα κάνουν τα πάντα για να μην επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Που θα στηρίξουν με «νύχια» και με «δόντια» τον πολιτικό τους εκπρόσωπο, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να διατηρήσουν τα προνόμια τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, το Μέγαρο Μαξίμου έστησε «έναν μηχανισμό ανακατανομής του δημόσιου χρήματος υπέρ των θολών συμφερόντων και των δικών της παιδιών».

Και σε αυτόν τον «μηχανισμό» είναι που σκοπεύει να βάλει τέλος το κόμμα του, σε περίπτωση, πάντα, που κερδίσει τις εκλογές. «Δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να συνεχίσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους», είπε στην ίδια συνέντευξη.

«Διεφθαρμένο σύστημα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκείται μόνο στην προεκλογική σύγκρουση με τους «νταβατζήδες». Στόχος του είναι να αναδείξει την ύπαρξη ενός συστήματος «διαφθοράς», το οποίο περιλαμβάνει τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, των βουλευτών της, αλλά και τη δίωξη σε βάρος του Νίκου.

Μάλιστα, θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατάσταση, είναι που τον έχει μετατρέψει για «το σύστημα της διαφθοράς σε κόκκινο πανί». Είναι προφανές ότι ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να «ξυπνήσει» τα αντανακλαστικά εκείνα των πολιτών, που βοήθησαν το κόμμα του να βρεθεί στην εξουσία το 2015.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...