Ο Τσίπρας δεν ξεχνάει τη «προοδευτική διακυβέρνηση» – Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Μοιραστειτε το

Η δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κεντροαριστεράς και θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία σκέψη η οποία ναι μεν δείχνει να μην είναι επίκαιρη, ωστόσο αυτή παραμένει πάντα στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα.

Στις αρχές του 2021, ο Γιώργος Παπανδρέου τάραξε τα λιμνάζοντα -λόγω πανδημίας- νερά του πολιτικού σκηνικού, όταν μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μία «προοδευτική συμμαχία», ως απάντηση στη «νεοφιλελεύθερη» και «σκληρή» δεξιά που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πρόταση αυτή του πρώην πρωθυπουργού, παρότι έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προκάλεσε αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ και χαμόγελα στη Κουμουνδούρου. Η Φώφη Γεννηματά ναι μεν δεν την απέρριψε ασυζητητί συμφωνώντας με τον πυρήνα της, ωστόσο την παρέπεμψε για ένα αόριστο μέλλον, όταν και οι πολιτικοί συσχετισμοί θα έχουν αλλάξει υπέρ του κόμματος της.

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και πολλά στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Μπίστης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλοι, έκαναν λόγο για ένα προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις που εντάσσονται στον «προοδευτικό» χώρο, από το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, μέχρι και το ΚΚΕ, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή τη συζήτηση. Η απουσία, όμως, πολιτικών εξελίξεων στον ορίζοντα, αλλά και η άρνηση ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ25 να μπουν σε αυτή τη «νεκρή» πολιτικά περίοδο σε μία τέτοια κουβέντα, την έθεσε στο περιθώριο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Κουμουνδούρου αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το δικό της σχέδιο, το οποίο ναι μεν προέβλεπε άνοιγμα προς τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά με την ένταξη στο κόμμα μεμονωμένων προσώπων που δραστηριοποιούνται κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έκλεινε τη πόρτα σε ανθρώπους που είχαν συμμετοχή στη κεντρική πολιτική, όπως έδειξε και η πρόσφατη προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όσα, όμως, είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Όλγα Τρέμη και το Meet Point του Newsbomb.gr δείχνουν ξεκάθαρα πως η σκέψη για τη «προοδευτική διακυβέρνηση» κάθε άλλο παρά έχει φύγει από το μυαλό του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και οι εκλογές βρεθούν προ των πυλών, εκείνος θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες – καθώς υπενθυμίζεται ότι οι επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Τότε ο καθένας θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία φράση η οποία ήταν φωτογραφική τόσο για το ΚΙΝΑΛ, όσο και για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Παράλληλα, έδειξε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη και περιμένει να δει ποιος θα είναι ο νικητής τις επερχόμενης εσωκομματικής αναμέτρησης, εκτιμώντας ότι από αυτή τη σύγκρουση θα γίνει ξεκάθαρο αν θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μία μελλοντική συνεργασία.

Τα παραπάνω έγιναν απολύτως ξεκάθαρα από τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για την περίπτωση που νικητής αναδειχθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκτιμώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση το ΚΙΝΑΛ θα μετατραπεί σε κόμμα-δορυφόρο της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θα σημάνει ακαριαία το τέλος της όποιας συζήτησης για την «προοδευτική διακυβέρνηση». Αυτή η δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, που μίλησε για ωμή παρέμβαση στην εσωκομματική διαδικασία.

Πάντως, στη Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό το σενάριο, που θα θυμίζει εν πολλοίς τις κυβερνήσεις συνεργασίας σε Ισπανία και Πορτογαλία, μπορεί να προχωρήσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός στον καιρό του κι οι εκλογές στην ώρα τους…

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...