Ο Τσίπρας δίνει το στίγμα για τις συνεργασίες και πετάει το «μπαλάκι» στον Ανδρουλάκη

Μοιραστειτε το

«Απευθυνόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Το ζήτημα της δημιουργίας μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα προκύψει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, επαναφέρει στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου ο Αλέξης Τσίπρας, πετώντας το «μπαλάκι» στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Αρκετοί, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος θα προκαλέσει προβλήματα και ακυβερνησία. Προκρίνουν ως λύση για να αποφευχθούν όλα αυτά, την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές, έτσι ώστε να δύναται να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κανείς, όμως, δεν εγγυάται ότι το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα είναι αρκετό για την αυτοδυναμία, ακόμα και στην περίπτωση της δεύτερης Κυριακής. Επομένως, οι πιθανότητες τριπλών εκλογών, με ότι αυτό συνεπάγεται, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αυτό το γνωρίζουν καλά στα κομματικά επιτελεία, αλλά και στα επιχειρηματικά «σαλόνια».

Σε αντίθεση με αυτά τα δυσοίωνα σενάρια, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει ανοιχτά για τη συγκρότηση κυβέρνησης από το βράδυ κιόλας των πρώτων εκλογών. Όλα, αυτά, βέβαια, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα – κάτι για το οποίο ο αρχηγός του εμφανίζεται σίγουρος.

«Είναι ανοησίες ότι το εκλογικό σύστημα είναι αυτό που διαμορφώνει όρους αστάθειας. Αυτό το κάνουν οι συμπεριφορές των πολιτικών κομμάτων. Στην Ευρώπη έχουμε πολλές περιπτώσεις κυβερνήσεων συνεργασίας που είναι και πιο σταθερές από τις αυτοδύναμες», τόνισε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Αρχικά, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι εναντίον των «Μεγάλων Συνασπισμών», υπογραμμίζοντας ότι οι δύο βασικοί πόλοι του συστήματος δεν πρέπει να συνεργαστούν, γενικά, παρά μόνο σε πολύ έκτακτες ανάγκες. «Δεν είναι υγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Το ζητούμενο, επομένως, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το με ποιους θα κυβερνήσει. Σε αυτό το κομμάτι, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος. «Απευθυνόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις», ανέφερε, προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΚΚΕ να λάβει μέρος σε κυβερνήσεις «αστικής διαχείρισης», μένουν από κοινοβουλευτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 – και για το δεύτερο, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι θα εκπροσωπείται στην επόμενη Βουλή.

Επομένως, το θέμα είναι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δεχθεί να συμπράξει μετεκλογικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί ως τώρα, αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του. Και αυτό είναι κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ως λογικό.

Παρά όμως τις αρνήσεις τις Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επί της ουσίας το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Και μάλιστα ενώπιον μίας ιδιαίτερα ισχυρής εργοδοτικής οργάνωσης.

Το βασικό είναι να υπάρξει προγραμματική σύγκληση πάνω στα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Εκεί θα πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικά». Αν υπάρξουν συγκλίσεις, τότε θα πρέπει να προχωρήσει και η κυβερνητική συνεργασία.

Με αυτό τον τρόπο και έχοντας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πετάξει το «μπαλάκι» στην πλευρά Ανδρουλάκη. Αυτός θα έχει το «μαχαίρι» και το «πεπόνι» στα χέρια του.

Και θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ -αν βγαίνουν οι αριθμοί- ή αν θα πει όχι για να εξυπηρετήσει μικροκομματικούς στόχους, προσφέροντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσει τη νίκη.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...