Ο Τραμπ απειλεί πάλι με βέτο στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μοιραστειτε το

Την απειλή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ επαναλαμβάνει μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας σε μια κίνηση που μάλλον δείχνει να αποτελεί ένα ακόμη καπρίτσιο επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Με μια πρόταση στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ευνοήσει την Κίνα και για τον λόγο αυτό θα ασκήσει βέτο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρόβλημα για τον απερχόμενο πρόεδρο είναι πως το νομοσχέδιο έχει περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία κάτι που σημαίνει ότι το Κογκρέσο μπορεί να παρακάμψει το βέτο του προέδρου.

Σημειώνεται ότι, ανάμεσα σε άλλα, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η διάταξη που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, εντός 30 ημερών, «σε κάθε άτομο που εν γνώσει του εμπλέκεται στην απόκτηση του συστήματος S-400» από την Τουρκία και ζητά τον εντοπισμό των συνεργατών που θα παράγουν ανταλλακτικά για το F-35 για λογαριασμό τούρκικων εταιρειών εντός 15 ημερών. Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει τις κυρώσεις μετά από ένα χρόνο.

Μια πιθανή παράκαμψη του προεδρικού βέτο θα είναι η πρώτη για τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ και θα αποτελέσει ένα από τα τελευταία ηχηρά χαστούκια προς τον απερχόμενο πρόεδρο.

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει τέτοιες απειλές ο Τραμπ, καθώς έχει εναντιωθεί στο παρελθόν σε αυτό με αφορμή διατάξεις που προβλέπουν την μετονομασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων που φέρουν ονόματα αξιωματούχων των «Νοτίων» του αμερικανικού εμφυλίου. Παράλληλα έχει απειλήσει με βέτο στην προσπάθειά του να πιέσει τους βουλευτές να ενσωματώσουν στο νομοσχέδιο τροπολογίες για να επιβληθούν ποινές σε εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες κατηγορεί ότι ήταν το έβαλαν προσκόμματα στη διάρκεια των εκλογών.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει απάντηση στο πότε θα προβεί στην ενέργεια αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως ο πρόεδρος έχει μόλις εννέα εργάσιμες ημέρες στη διάθεσή του, καθώς μετέπειτα το νομοσχέδιο γίνεται νόμος του κράτους χωρίς την υπογραφή του.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...