Ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί το θέμα της ακρίβειας όσο «καίνε» οι λογαριασμοί

Μοιραστειτε το

Ψηλά στην πολιτική αντιπαράθεση επιδιώκει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της ακρίβειας, καθώς στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις φτάνουν καθημερινά οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από «φουσκωμένοι», προκαλώντας αναστάτωση και οργή στους πολίτες.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που άρχισε να γίνεται ορατό πως ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους έλληνες, εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των διεθνών τιμών της ενέργειας -η οποία συμπαρασύρει σχεδόν όλα τα ήδη πρώτης ανάγκης- ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Οι κρατικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, κάθε άλλο παρά αποτέλεσμα φαίνεται να είχαν, καθώς όπως επισημαίνουν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν απλά «ψίχουλα». Όπως σημειώνουν, τα κυβερνητικά μέτρα είναι παντελώς αναποτελεσματικά και αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό με μία βόλτα στα σούπερ μάρκετ ή στη συζήτηση με τους πολίτες.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν τελειώσει το υπάρχον «στοκ» στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και σταδιακά θα αρχίσουν να ρίχνουν στην αγορά τα προϊόντα που προμηθεύτηκαν πρόσφατα, σε αυξημένες τιμές.

Κατώτατος μισθός

Το βασικό σημείο τριβής με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι χωρίς αμφιβολία ο κατώτατος μισθός. Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «κοροϊδία» την αύξηση του 2% που ισχύει από την 01/01/2022 και προεκλογικό «ανέκδοτο» τη νέα αύξηση που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον Μάιο. «Όταν ακούμε ότι είδη πρώτης ανάγκης όπως το κρέας είναι 10% πάνω, το 2% στον κατώτατο μισθό είναι ανέκδοτο», τόνισε, χθες, ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Με τη σειρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροτείνει την εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ως ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί -στα πλαίσια του δυνατού- το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία ο κατώτατος παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2010, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης το ’20 και το ’21 –σε χρονιές πανδημίας- προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού

Ρεύμα

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, είναι το ενεργειακό κόστος. Και κυρίως, το ρεύμα, από το οποίο εξαρτώνται όλοι οι άνθρωποι και ειδικά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Για την συγκράτηση των τιμών του ρεύματος σε κάπως λογικά επίπεδα και όχι σε αυτά που αντικρίζουν οι πολίτες στους λογαριασμούς που ανοίγουν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει να γίνει παρέμβαση μέσω της ΔΕΗ.

Για την σημερινή κρατική στήριξη, θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι σαν να επιχορηγεί, ουσιαστικά, με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά κέρδη στην αγορά ενέργειας.

Καύσιμα

Ένα ακόμα μέτρο που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να ληφθεί άμεσα, είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα που έχει επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και απευθύνουν συνέχεια προς την κυβέρνηση το ερώτημα γιατί αρνείται να λάβει αυτό το τόσο σημαντικό μέτρο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και στο αγροτικό, είναι πραγματικά «φωτιά», κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αγροτών, προκαλώντας εμμέσως διαρκή αύξηση στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.

Ρύθμιση «κορονοχρέους»

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επαναφέρει στο προσκήνιο και την πρόταση της για ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς το δημόσιο, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, ακόμα και με κάποιο «κούρεμα» της αρχικής οφειλής.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι αποτελεί μονόδρομο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...