Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη σύγκρουση με τους «αρμούς της εξουσίας»

Μοιραστειτε το

Να συγκρουστεί μετωπικά με ορισμένες δομές εξουσίας, για τις οποίες πιστεύει ότι έχουν πάψει να επιτελούν τον θεσμικό τους ρόλο, έχοντας μετατραπεί σε «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί το Μαξίμου ότι επιχειρεί να μετατρέψει θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές σε «κομματικό λάφυρο».

Στις αρχές του 2020, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι η δεύτερη κυβέρνηση του θα πρέπει να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», βάζοντας έτσι «φωτιά» στο πολιτικό τοπίο. Τα κυβερνητικά στελέχη ακόμα χρησιμοποιούν αυτή τη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν θέλουν να του επιτεθούν.

Δυόμισι χρόνια αργότερα και με αφορμή -κυρίως- την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και πολλά άλλα περιστατικά κρατικής αυθαιρεσίας και κυβερνητικών παρεμβάσεων σε ανεξάρτητες αρχές, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δικαιώνεται πλήρως ο αρχηγός τους όταν έκανε αυτή την τοποθέτηση.

Όπως λένε, μόνο οι «στρατιές» των διορισμένων μετακλητών και των «γαλάζιων golden boys» δεν αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κομματικό κράτος που έχει δημιουργήσει -και στην αναξιοκρατία το συνοδεύει-, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την «ασυλία» που απολαμβάνει από σημαντική μερίδα των ΜΜΕ.

«Έχουν καταντήσει το κράτος “λάφυρο” για τον εαυτό τους, τους κολλητούς τους και για δέκα επιχειρηματικούς ομίλους. Χειραγωγούν απροκάλυπτα τους θεσμούς και προσπαθούν να πνίξουν όποια αντίθετη φωνή ακούγεται», είπε στο Newsbomb.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιχτή σύγκρουση μέσω Λιγνάδη

Αν και ακούγεται κάπως παράδοξο, τη σύγκρουση αυτή την πυροδότησε μια δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα, η αποφυλάκιση του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, πάρα το γεγονός ότι καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 12 χρόνια φυλάκισης, καθώς κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα σε αυτή την απόφαση. Διότι θεωρεί πως ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου «προστατεύεται» από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση – και όχι μόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει, άλλωστε, ανοιχτά την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για απόπειρα «συγκάλυψης» της υπόθεσης Λιγνάδη.

Πάρα την κοινωνική κατακραυγή, στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μέσω μιας ανακοίνωσης την οποία ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ. της, Χριστόφορος Σεβαστίδης, χαρακτήρισε ως μια «πρωτοφανή στα χρονικά κομματική τοποθέτηση». Λίγο, πολύ, την άποψη αυτή του κ.Σεβαστίδη ασπάζονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – έστω και αν δεν τοποθετήθηκαν ανοιχτά επ’ αυτού.

Το ατόπημα της Προέδρου

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την Κουμουνδούρου να βρίσκεται στα «μαχαίρια» με την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου των δικαστικών, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη εξαιτίας ενός αποσπάσματος που χρησιμοποίησε η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, κατά την ομιλία της στην τελετή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Ο λαϊκισμός ριζώνει στις αντιφάσεις και τις ανισότητες, αμφισβητώντας ανοικτά τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος. Τα θεσμικά αντίβαρα, όμως, είναι θεμέλια του Κράτους Δικαίου και δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς. Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την παρέμβαση αυτή, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και όχι μόνο- την εξέλαβαν ως έμμεση παρέμβαση υπέρ της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να σχολιάσει επίσημα την ομιλία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, η ενόχληση του ήταν εμφανέστατη. Οι Νίκος Φίλής και Παύλος Πολάκης, απάντησαν με σκληρό ύφος στα λεγόμενα της Προέδρου.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδίδει και πάλι στο ρόλο της ιδεολογική χροιά», αναφέρει σε μακροσκελή του ανάρτηση ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «δεν μίλησε ως ο θεσμός που επιχειρεί να ενοποιήσει και να εκπροσωπήσει το σύνολο του λαού, αλλά μάλλον ως η συνταξιούχος δικαστικός, που επέλεξε εμμέσως να ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε «ΕΙΠΑΜΕ: κρίμα και ΝΤΡΟΠΗ και χαράμι η ψήφος κυρία πρόεδρε της Δημοκρατίας!», δείχνοντας και αυτός την ενόχληση του για την ίδια αναφορά της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...