Ο Στρατός παραλαμβάνει τον Δεκέμβριο τα πρώτα 80 θωρακισμένα Μ1117

Μοιραστειτε το

Του Χρήστου Μαζανίτη

Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία με τα Επιτελεία γκαζώνει ώστε να τρέξουν προγράμματα που θα ενισχύσουν κατακόρυφη την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΓΕΣ έχει τρέξει εδώ και μήνες όλες τις απαραίτητες διαδικασίες σε ότι αφορά την άμεση ενίσχυση με συνολικά 1.200 Μ1117, όπως πρώτοι είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, που μεταδώσαμε από τις αρχές του Σεπτέμβρη, έχει οριστεί και το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει την επιλογή των οχημάτων από το διαθέσιμο απόθεμα, ενώ είναι πολύ πιθανό η μετάβαση να φέρει και την προμήθεια κάποιων αρχικών μονάδων Bradley M2A2 καθώς και των αμφιβίων AAV7 για τις ανάγκες των πεζοναυτών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ έχουν ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και έχουν συντάξει τους σχετικούς φακέλους, που έχουν αποστείλει στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών κι Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η υπογραφή του σχετικού εγγράφου που θα ανάψει το «πράσινο φως» για 2 ταξίδια. Και μιλάμε για 2 ταξίδια διότι πριν την μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αρμόδιο κλιμάκιο θα ταξιδέψει στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Στην αμερικανική βάση της Στρατιάς Ευρώπης, όπου βρίσκονται ήδη 80 Μ1117 και τα οποία είναι πολύ πιθανό – αν κυλήσουν όλα βάσει χρονοδιαγραμμάτων – να βρίσκονται στον Έβρο τον Δεκέμβριο.

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

Η απόκτησή του αναμένεται να αντικαταστήσει τα υπέργηρα Μ113, γνωστά κι ως «παπάκια» του Ελληνικού Στρατού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...