Ο Ροζάκης αποδίδει στην Αθήνα πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 και όχι στα 12 μίλια

Μοιραστειτε το

Ο γνωστός για τις «ενδοτικές» του θέσεις καθηγητής Χρήστος Ροζάκης – υφυπουργός Εξωτερικών του κ. Σημίτη –  δημιουργεί για μια ακόμη φορά μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα με τις απόψεις που διατυπώνει στα ελληνοτουρκικά και προκαλεί ενθουσιασμό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Alpha 98,9 υποστήριξε ότι μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία είναι η αποδοχή της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12 μίλια όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων που είχε κάνει πριν από περίπου μια εβδομάδα ο κ. Ροζάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει με την Άγκυρα το ζήτημα του εύρους των χωρικών υδάτων παρά την επίσημη θέση πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά της η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. «Εκεί η μόνη εύλογη προσπάθεια της Ελλάδας θα ήταν να συζητήσει όχι 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά, αλλά κάποιο διαφορετικό εύρος στα 8 ή στα 10 ναυτικά μίλια» 

Δηλώσεις που γίνονται σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία επανέφερε το casus belli στο Αιγαίο το οποίο μάλιστα η τουρκική πλευρά ουσιαστικά σε επίπεδο ρητορικής το έχει διευρύνει καθώς εκτός της αμφισβήτησης του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, αμφισβητεί και την ελληνική κυριαρχία νησιών ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους. 

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έχασαν ευκαιρία και έκαναν σημαία τις τελευταίες του δηλώσεις και μιλούν για υποχώρηση της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το sigmalive, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μέσω των ιστοσελίδων τους τις δηλώσεις Ροζάκη ως έκτακτη είδηση, χαρακτηρίζοντάς τες ως “βήμα πίσω” της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά το A Haber ανέφερε: «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για 12 μίλια χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός έγινε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, παραιτούμενη από το αίτημα των 12 μιλίων».

Ενώ το τουρκικό Star τιτλοφόρησε το άρθρο του «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

“Βήμα έκπληξη από την Ελλάδα μετά το φιάσκο με τον EastMed: Παραιτήθηκαν από τα 12 μίλια”, ανέφερε η TGRT.

“Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωσή της”, ισχυρίζεται η Γενί Ακίτ, ενώ η Τακβίμ υπογράμμισε πως “υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για τα 12 μίλια! Είχε προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας”.

Όμως ασχέτου του παρελθόντος του συγκεκριμένου καθηγητή, προκύπτει το ερώτημα εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους. 

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις ανήκουστες δηλώσεις Ροζάκη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω διπλωματικών πηγών σχολίασε ότι «με αφορμή δημοσιεύματα, υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωνα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

 Στρατιωτικές επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, ο Χουλουσί Ακάρ δεν χάνει ευκαιρία και με κάθε αφορμή δηλώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο. «Με αποφασιστικότητα, πίστη και υψηλό ηθικό, με πετυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εντός της χώρας και πέραν των συνόρων, όπως προστατεύουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο» πρόσθεσε ο κ. Ακάρ.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...