Ο Ράμα αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια

Μοιραστειτε το

Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου αναγνώρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Αμέσως μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος, στην Αλβανία ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού εγκαλώντας τον για «μυστικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και υποχώρηση στα δικαιώματα της Αλβανίας. Η κριτική αυτή έχει ασκηθεί καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα που ακολούθησε την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από βήματος Βουλής για την άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος συμφώνησε με την Αθήνα για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των αντίστοιχων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών χαρακτήρισε τους επικριτές του «αδαείς» που ρίχνουν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη». Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως όσοι του επιτίθενται προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Όπως είπε ο Έντι Ράμα, «είναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Έντι Ράμα σχολίασε πως το 1990, όταν αντίστοιχα η Αλβανία είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει, σημειώνοντας πως και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να εμπλακούν στην απόφαση αυτή της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα. Ο κ. Δένδιας είχε επισημάνει τότε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...