«Ο πρόεδρος Μπάιντεν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις προσαρτήσεις του Ισραήλ»

Μοιραστειτε το

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη ζωτικής σημασίας ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και παντού στον κόσμο», τονίζει ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, στην «Εφ.Συν.», στον απόηχο μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Ακόμη, πάντως, και με την έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, «στο εγγύς μέλλον» -παρατηρεί- «οι προοπτικές για μία λύση στην [παλαιστινο-ισραηλινή] σύγκρουση μέσω της έναρξης διαπραγματεύσεων είναι αδύναμες»

• Το Ισραήλ οδηγείται ξανά στις κάλπες τον Μάρτιο, ενώ στις ΗΠΑ θα έχει αρχίσει η προεδρία Μπάιντεν. Ποιες οι προσδοκίες της Παλαιστινιακής Αρχής; Υπάρχει κοινή γραμμή των παλαιστινιακών παρατάξεων;

Ο ηττημένος ακροδεξιός Τραμπ και η κυβέρνησή του, που προσπάθησαν να απειλήσουν την παγκόσμια σταθερότητα και την αμερικανική δημοκρατία με εξόφθαλμα αδικήματα, και η ρατσιστική και σιωνιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου λειτούργησαν σε πρωτόγνωρη σύμπλευση σε διάφορα θέματα και είχαν μια πολύ στενή και αρμονική σχέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παρότι πιστεύω ότι ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής του Ισραήλ και θα θελήσει να διατηρήσει τις στενές σχέσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διάσταση απόψεων σε κάποια σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αντιστρέψει μια σειρά από παράνομες ενέργειες του Τραμπ που έχουν διαταράξει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να τροποποιήσει τον αναχρονιστικό αντιτρομοκρατικό νόμο του 1987, βάσει του οποίου η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή εξακολουθούν να θεωρούνται «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Προσδοκώ ότι αυτό με τη σειρά του θα διευκολύνει την επανεκκίνηση των συνομιλιών με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των γραφείων της αποστολής της PLO στην Ουάσινγκτον, στην καταβολή της αμερικανικής βοήθειας στην UNRWA [Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης στην Εγγύς Ανατολή] και στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις προσαρτήσεις του Ισραήλ, την οικοδόμηση και την επέκταση των εποικισμών εκφράζοντας τη σθεναρή αντίθεσή του και επιστρέφοντας στη μακρόχρονη θέση των προηγούμενων διοικήσεων των ΗΠΑ, ιδιαιτέρως όσον αφορά το ψήφισμα 2334, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο συμπράττουν με τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά την παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση. Τέλος, η νέα διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει να επαναλάβει τη δέσμευσή της στη λύση των δύο κρατών (σύνορα του 1967) βάσει των παραμέτρων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρόθεση είναι απλά να καταστεί σαφές σε όλα τα μέρη ότι το μεροληπτικό και ανέφικτο «σχέδιο Τραμπ» δεν αποτελεί πλέον μέρος του αμερικανικού οράματος για ειρήνη και τελική συμφωνία.

Στο εγγύς μέλλον οι προοπτικές για μια λύση στη σύγκρουση μέσω της έναρξης διαπραγματεύσεων είναι αδύναμες, το Ισραήλ θα διενεργήσει τέταρτες εκλογές μέσα σε δυο χρόνια τον ερχόμενο Μάρτιο μέσα σε κλίμα διχασμού και πολιτικές κρίσεις, οικονομικές, κοινωνικές διαφωνίες και αποτυχίες.

Η παλαιστινιακή πολιτική εθνική συναίνεση, που εκπροσωπείται από την PLO, εξακολουθεί να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών στα προ του 1967 σύνορα και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δημοκρατικού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και στην εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτή η πολιτική πλατφόρμα έλαβε πρόσφατα και την έγκριση της Χαμάς μέσω του Εθνικού Διαλόγου.

Πριν από λίγες μέρες, η Χαμάς έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Αμπάς, με την οποία δηλώνει την αποδοχή διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών σύντομα (που θα περιλαμβάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη) με πλήρη αναλογική εκπροσώπηση. Το προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες.

• Το ένα μετά το άλλο, αραβικά κράτη εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Φοβάστε περιθωριοποίηση του παλαιστινιακού ζητήματος εν μέσω αδράνειας της διεθνούς διπλωματίας;

Παρότι ορισμένα αραβικά κράτη ομαλοποίησαν πρόσφατα τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Αραβικού Κόλπου (GCC), που συμπεριλαμβάνει τα κράτη εκείνα τα οποία προχώρησαν στην ομαλοποίηση, κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη Τρίτη επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση και καταδίκασε τις ισραηλινές πρακτικές αναφορικά με την Ιερουσαλήμ, τις προσαρτήσεις και τους εποικισμούς. Το GCC ζήτησε την αναγκαία εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την ίδρυση του κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είναι γνωστό ότι αυτές οι συμφωνίες εξομάλυνσης πραγματοποιήθηκαν υπό την άμεση επιρροή και πίεση της πρόσφατα ηττημένης κυβέρνησης Τραμπ. Η Αραβική Πρωτοβουλία Ειρήνης που συμφωνήθηκε το 2002 εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τη συναίνεση των αραβικών χωρών μέσω των πρόσφατων ψηφισμάτων του Αραβικού Συνδέσμου, που καλούσαν για εξομάλυνση με το Ισραήλ μόνο εις αντάλλαγμα μιας δίκαιης και συνεκτικής ειρήνης. Με λίγα λόγια, την απόσυρση του Ισραήλ από όλα τα αραβικά εδάφη που κατελήφθησαν το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, των Συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επίλυση του ζητήματος των προσφύγων βάσει του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ, και απελευθέρωση όλων των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές κατοχής. Το ζήτημα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, πέρα από την κοινή ψευδαίσθηση ασφάλειας που δημιούργησαν ο ηττημένος Τραμπ και ο διεφθαρμένος Νετανιάχου, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες είχαν σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή αντιμετωπίζοντας τον ρωσικό και κινεζικό παράγοντα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, η συμπάθεια, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό θα παραμείνουν.

• Πώς βλέπετε τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας και την επιδίωξη Ερντογάν να εμφανιστεί ως «προστάτης» των Παλαιστινίων;

Χαιρετίζουμε κάθε υποστήριξη στα αναφαίρετα εθνικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ολες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκφράζουν σαφείς στάσεις και θέσεις που καταδικάζουν τις ισραηλινές παραβιάσεις και εγκλήματα εναντίον των καταπιεσμένων και υπό κατοχή συνανθρώπων μας, επίσης στους οργανισμούς του ΟΗΕ ψηφίζοντας υπέρ των δικαιωμάτων μας και των αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, τις εκτιμούμε και είναι ευπρόσδεκτες.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει ανάγκη διεθνούς προστασίας από τον ΟΗΕ. Εμείς, με τον μακρόχρονο αγώνα μας με επικεφαλής την PLO και υποστηριζόμενοι από τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στην ιστορική αδικία που επιβλήθηκε πριν από 72 χρόνια, και μέσω της σαφούς δέσμευσής μας για τη δίκαιη ειρήνη στην υπεράσπιση της λύσης των δύο κρατών σε πλαίσιο διεθνούς συναίνεσης, παραμένουμε ακλόνητοι. Οι μεγάλες μας τρικυμίες με περισσότερους από 100.000 μάρτυρες και 6.000 κρατούμενους στις αποικιακές φυλακές ήταν και παραμένουν οι προστάτες του λαού μου, παράλληλα με το υπεύθυνο όραμά μας για ειρήνη που υπέβαλε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στη διεθνή κοινότητα. Εμείς, ως καταπιεσμένος λαός που υποφέρει από τη βαρβαρότητα της κατοχής, όπως ο ελληνικός λαός υπέφερε κατά τη διάρκεια της κατοχής της χώρας σας, είμαστε υπεύθυνοι για την αναγκαία εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και επίλυσης όλων των συγκρούσεων μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το Κράτος της Παλαιστίνης σέβεται τις σχέσεις του με οποιαδήποτε χώρα. Πιστεύουμε ότι τα αποφασιστικά και ουσιαστικά βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος, ειδικά αφού έχει αναγνωριστεί ως μη-κράτος μέλος στον ΟΗΕ το 2012, αποτελούν σημαντικά μέσα προστασίας για τον παλαιστινιακό λαό. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παγκόσμια, ζωτικής σημασίας ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και παντού στον κόσμο. Το Κράτος της Παλαιστίνης θα διαφυλάσσει πάντα και θα αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις φιλίας του με όλες τις χώρες βάσει του αμοιβαίου σεβασμού, της κατανόησης και της συνεργασίας.

• Πώς εξελίσσεται στα παλαιστινιακά εδάφη η πανδημία, που πρόσφατα στέρησε από τον παλαιστινιακό λαό και τον κορυφαίο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ;

Η πανδημία Covid-19 αποκάλυψε τη ζωτική αναγκαιότητα της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είχε άμεσο και καταστροφικό αποτέλεσμα. Οι Παλαιστίνιοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά και στην ποιότητα της ίδιας της περίθαλψης. Το Ισραήλ, η αναγνωρισμένη κατοχή βάσει του Διεθνούς Δικαίου, είναι υπεύθυνο για να διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι θα έχουν πλήρη ιατρική φροντίδα.

Το Ισραήλ μεταφέρει παρτίδες του εμβολίου της Pfizer βαθιά μέσα στα κατεχόμενα εδάφη μας, στους αποικιακούς εποικιστές τους που ζουν στους παράνομους αποικιακούς οικισμούς. Ενώ εμείς στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης μπορούμε μόνο να παρακολουθούμε και να περιμένουμε.

• Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Ελλάδα για το νέο έτος;

Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις ιστορικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την Παλαιστίνη ως προς τον τερματισμό της κατοχής και πως οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ «την κατοχική δύναμη» δεν θα βλάψουν τα εθνικά μας αναφαίρετα δικαιώματα.

Επιπλέον, αναμένουμε από την κυβέρνηση της Ελλάδας να υποστηρίξει σθεναρά και εντός της Ε.Ε., το όραμα για την ειρήνη που υπέβαλε ο πρόεδρος Αμπάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Κουαρτέτο αναφορικά με τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να προωθήσει αυτό το όραμα για την ειρήνη και να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2015) και, συνεπώς, να ενωθεί με τις 139 χώρες του κόσμου που το έχουν ήδη πράξει.

Επιπλέον, πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση όπως και η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συμβάλουν στο ζήτημα της υπεράσπισης των περιουσιών του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ από τις λεηλασίες οργανώσεων Εβραίων εποίκων.

● Israel will hold elections again in March and in the meantime the Biden presidency will have begun in the USA. What are the expectations of the Palestinian Authority? Is there a common line of Palestinian factions?

The defeated ultra right Trump and his administration who tried to threaten the world stability and American democracy with his impeachment waving ahead, was unusually aligned with the racist Zionist Netanyahu government on various issues and have had a very close and harmonious relationship over the past four years. While I think President-elect, Biden is a strong supporter of Israel and will want to maintain the close relationship, it is very likely that there are going to be some differences of opinion on a few major policy issues. Addressing the Palestinian- Israeli conflict will remain in my opinion a U.S. interest for the imminent administration. The Biden administration must reverse a number of illegal actions taken by Trump that have deterred our relations with the U.S. President Biden should reverse the anachronistic US Anti- Terrorism Act of 1987 under which, the P.L.O. and the Palestinian Authority are still considered “terrorist organizations”.

I expect that this in turn will facilitate the resumption of talks with the new US administration and may lead to the reopening of P.L.O. Mission offices in Washington, the allocation of US aid to the UNRWA and the P.A. which was also mentioned last week by the secretary of the foreign policy committee in the newly elected Congress.

President Biden should take steps to deter Israeli annexation, building and expanding of settlements by expressing his firm opposition to both and by returning to the long-held position of previous US administrations, in particular in regard to resolution 2334 and to change the way it engages with the rest of the world on the Palestinian- Israeli conflict.

Finally, the new administration of Biden should renew its commitment to the Two-State Solution (borders of 1967) based on key parameters of the UN resolutions.

The purpose would be simply to make clear to all parties that the biased and unfeasible “Trump plan” is no longer part of the US vision for peace and final agreement.

In the near future the prospects for a resolution to the conflict through starting up negotiations is bleak, Israel is going into a 4th election in two years in the coming march in a divided and crisis political, social, economic disagreements and failures.

The Palestinian political national consensus represented by the P.L.O. still relies on the two-state solution on the pre – 1967 borders and establishing an independent democratic state with East Jerusalem its capital as well as the implementation of all relevant UN resolutions. This political platform has also been approved recently by Hamas through the National Dialogue that took place.

Hamas this week sent a letter to President Abbas declaring the acceptance of holding a near legislative and presidential election (which should include, East Jerusalem, Gaza and the West Bank) based on full proportional representation, a presidential decree will be issued in the following weeks.

● One after another, Arab states are normalizing relations with Israel. Are you afraid of marginalizing the Palestinian issue, in the midst of the inaction of international diplomacy?

Although some Arab States have recently normalized relations with Israel, the Arab Gulf Cooperation council states (GCC) which comprises those who have normalized recently, where during their meeting last Tuesday reiterated their full support to the Palestinian cause and condemned Israeli practices regarding Jerusalem, annexation, and settlements. The GCC called for the necessity to implement all UN resolutions, and the establishment of a sovereign Palestinian State, with East Jerusalem its capital.

It is well known that these normalization agreements took place under the direct influence and pressure of the recently defeated Trump administration. The Arab Peace Initiative which was adopted in 2002 and still reflects the Arab countries consensus through the recent Arab League resolutions, that called for normalization with Israel only in exchange of a just and comprehensive peace. Namely, the withdrawal of Israel from all Arab lands occupied in 1967, including East Jerusalem and the Syrian Golan heights and establishing the State of Palestine with East Jerusalem its capital and resolving the issue of refugees according to UN resolution 194 and releasing all Palestinian political prisoners from the occupation jails.

The issue of gas and oil in addition to the common security delusion created by the defeated Trump and corrupt Netanyahu was an important factor to these agreements, that were intended to serve the US and Israeli interests in the area confronting the Russian and Chinese role.

In reality, however, across the Arab world, sympathy, solidarity, and support with the Palestinian people will remain.

● How do you see Turkey’s regional role and President Erdogan’s desire to appear as a “protector” of the Palestinians?

We do welcome any support to our inalienable national rights by any country in the world. All countries including Greece and Turkey expressing clear stances and positions condemning Israeli daily violations and crimes against our oppressed and occupied people, also in the UN organizations by voting in support for our rights and for the principles of the UN Charter are always appreciated and welcome.

The Palestinian people are in need of International Protection by the UN. We, by our longstanding struggle led by the P.L.O. and supported by the democratic and humanitarian forces around the world against the historical injustice that was imposed 72 years ago, and through our clear commitment to the just peace in defending the two-state solution as an international consensus remain resilient. Our longwaves of more than 100,000 martyrs and 6,000 prisoners who are still detained in the colonial jails were and remain the protectors of my people, alongside our responsible vision of peace that was submitted by my President Mahmoud Abbas to the International Community. We, as an oppressed people suffering from the brutality of occupation as the Greek people suffered during the times their country was occupied, stand with the necessity of implementing International Law and resolving all conflicts through peaceful negotiations on basis of UN resolutions.

The State of Palestine respects its relations with any country, we believe that determined and principled steps within the International system, especially after being recognized as a non-state member at the UN in 2012, are significant means of protection for the Palestinian people in this world. We remain committed to the vital necessity of the International Law to be universally applicable, in the Middle East, the East Mediterranean and everywhere else in the world. The State of Palestine will always safeguard and upgrade its bilateral friendship relations with all countries on basis of mutual respect, understanding and cooperation.

● The pandemic is also testing the Palestinian people hard, recently depriving them of top negotiator Saeb Erekat. How is the health crisis evolving in the Palestinian territories?

The COVID-19 pandemic has revealed the vital necessity for international cooperation in order to combat it. Globally, it has had a direct and devastating effect. The Palestinian’s not only face problems accessing healthcare, but also on the quality of the care itself. Israel, the recognized occupying power under International Law is responsible for ensuring that Palestinians have the full extent of medical care.

Israel transports batches of the Pfizer vaccine deep inside our occupied land to their colonial settlers living in the illegal colonial settlements. But we in the occupied territories of the State of Palestine can only watch and wait.

● What is your message and expectations from Greece for the new year?

I would like to convey on behalf of my people and Government greetings and best wishes to the friendly Greek people on the occasion of Christmas and the New Year 2021. We remain positive and hopeful that this year will bring safety, health and prosperity to all and that the world community will succeed in combating the Covid- 19 pandemic, racism and terrorism. I would also like to thank the Greek friends for their continued solidarity and support to the inalienable rights of my people for freedom, a just peace and self- determination. Our relations with the Greek people are deeply rooted since they are based on our common values and principles of freedom, peace, dignity, and democracy, and which keep us confident that the Greek people will not abandon our Palestinian people suffering from the oppression and colonial occupation by Israel. I would like to draw attention to the necessity of cooperation with us in order to protect the properties of the Orthodox Patriarchate of Jerusalem. 

We trust that the Greek Government will observe the historical stances of Greece regarding Palestine towards ending the occupation, and that the Greek Government’s relations with Israel “the occupying power” will not be to the detriment of our national inalienable rights.

Furthermore, we expect the government of Greece to support solely and within the EU, the peace vision submitted by President Abbas to the UN Security Council and the Quartet regarding the international peace conference on the Middle East. Greece due to its geopolitical location can also have an important role in pushing this vision for peace forward and to proceed in the official recognition of the State of Palestine according the unanimous resolution of the Greek Parliament, and thus joining the 139 countries of the world who have already done so.

Further, I trust that the Greek government and the Greek orthodox Church will contribute to the issue of defending the properties of the Orthodox Patriarchate in Jerusalem from looting by Jewish settler organizations. I seize this opportunity to renew my call to our friends in Greece to strengthen and expand their support and influence in order to achieve our national aspirations as all other people in the world, to enable us together to defend the International peace and democracy.

Πηγή
Author: Μαργαρίτα Βεργολιά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...