Ο Πομπέο κλείνει το μάτι στην Αρμενία και επικρίνει την Τουρκία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Μοιραστειτε το

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα ότι η Τουρκία εντείνει τους κινδύνους της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ προμηθεύοντας όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

«Είναι επικίνδυνο. Τώρα έχουμε τους Τούρκους, οι οποίοι επεμβαίνουν και παρέχουν πόρους στο Αζερμπαϊτζάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο, κλιμακώνοντας την ανάφλεξη που λαμβάνει χώρα σε αυτήν τη μακροχρόνια σύγκρουση γι’ αυτό το μέρος που ονομάζεται Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα μικρό έδαφος με περίπου 150.000 κατοίκους», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η πολυετής σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μόνο μέσω ειρηνικών συνομιλιών, όχι μέσω ενόπλων συγκρούσεων, «και σίγουρα όχι με τρίτες χώρες που έρχονται για να δανείσουν τη δύναμη πυρός τους σε αυτό που είναι αποτελεί ήδη μια πυριτιδαποθήκη»,

Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Αρμενία θα μπορέσει «να αμυνθεί» απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη σε μία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο μεσολαβητή.

«Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτά που κάνουν οι Αζέροι», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τζόρτζια.

Ο Πομπέο δεν διευκρίνισε με σαφήνεια αν με τη φράση αυτή τάσσεται υπέρ της Αρμενίας, περιοριζόμενος να ζητήσει να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να διεξαχθούν «ειρηνικές συνομιλίες» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του επειδή η Τουρκία άρχισε «να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε όλες τις χώρες να μην παρεμβαίνουν στην περιοχή για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία συγκροτήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια για να βρει μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Απειλές Αζερμπαϊτζάν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως θα επιλυθεί το θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά από σχεδόν 30 χρόνια συνομιλιών, προειδοποίησε όμως ότι ο στρατός του θα καταλάβει όλες τις περιοχές γύρω από τον θύλακα, αν η Αρμενία συνεχίσει «να δρα αρνητικά».

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Αλίεφ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων ήδη ελέγχουν δύο από τις πέντε κυριότερες περιφέρειες του Καραμπάχ και ότι θα τις καταλάβουν όλες εκτός και αν η Αρμενία συμφωνήσει να αποχωρήσει από την περιοχή μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Αζέρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ θα έπρεπε να δράσουν για να επιλυθεί το ζήτημα μετά από 28 χρόνια αποτυχημένων συνομιλιών.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Ρωσίας για ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αλίεφ είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να συζητηθεί προς το τέλος της σύγκρουσης και θα χρειαζόταν την έγκριση του Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Αλίεφ είπε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Καραμπάχ και μετά τη λήξη της «στρατιωτικής φάσης» και την έναρξη μιας «πολιτικής διευθέτησης». Σημείωσε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να ξεκινήσει αυτή την «πολιτική διευθέτηση ακόμη και αύριο, εφόσον η Αρμενία εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε και στα οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί μισθοφόρων, ο Αλίεφ επανέλαβε ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια. Είπε μάλιστα ότι μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστρέψει αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Αλίεφ είπε ότι η χώρα του θεωρεί «απελευθερωτικό» τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε αντίθεση με την Αρμενία για την οποία είναι «κατακτητικός». Πρόσθεσε ότι το Μπακού πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, εφόσον είναι δυνατόν, των Αζέρων και των Αρμένιων στην περιοχή του Καραμπάχ, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν, όπως στην πρωτεύουσα Μπακού αλλά και στη Ρωσία, τη Γεωργία και άλλες χώρες.

Κατηγορώ Αρμενίας κατά Τουρκίας

Τα σχέδια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πόλεμο αστραπή έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, με τον Αρμένιο ηγέτη να υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία ανέπτυξε μαχητές από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Προς το παρόν, ο στρατός αυτοάμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κρατά τις θέσεις του. Και στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι τα σχέδια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πόλεμο αστραπή έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Πασινιάν σε μια παράλληλη συνέντευξη του Αζέρου και του Αρμένιου ηγέτη στον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Rossiya Segodnya Ντμίτρι Κισέλεφ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της κλιμάκωσης στον θύλακα και η απόφαση του Μπακού να ξεκινήσει εχθροπραξίες ελήφθη υπό το πατρονάρισμα της Τουρκίας.

«Είναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία είναι ο βασικός υποστηρικτής αυτού του πολέμου… Με απόφαση και το πατρονάρισμα της Τουρκίας, αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένας πόλεμος, μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», τόνισε ο Αρμένιος ηγέτης.

Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί όχι μόνο τον δικό της στρατό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε, και ειδικές δυνάμεις του πακιστανικού στρατού.

Σημείωσε πως το Γερεβάν είναι έτοιμο να εφαρμόσει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, για τον τερματισμό της σύγκρουσης, προσθέτοντας πως πρέπει να βρεθεί ένας αποδεκτός συμβιβασμός για όλους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας Μεβλούτ Τσαβουσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμενο πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός μας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Συζητήθηκαν το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Αρμενία, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων καθώς και η τελευταία επίθεση σε κηδεία στο Τέρτερ (του Αζερμπαίτζάν), δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στην Αρμενία αύριο ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στο Γερεβάν, όπου θα συναντηθεί με τον Αρμένιο ομόλογό του, Ζόραμπ Μνατσακανιάν.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Ανατολική Μεσόγειο, στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της χώρας, Αρμέν Σαρκισιάν.

Κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Θυμάτων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...