Ο Πλακιωτάκης προσπάθησε να παραποιήσει την πραγματικότητα για το επεισόδιο στα Ίμια! | newsbreak

Μοιραστειτε το

Εξοργιστική είναι η αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης στο επεισόδιο που έγινε στα Ίμια ανήμερα τα Φώτα στις 6 Ιανουαρίου.

Οι Τούρκοι εμβόλισαν με ακταιωρό τους ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η δική μας αντίδραση ήταν να αποσιωπήσουμε το γεγονός στην αρχή και στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό, να κάνουμε σαν μη συνέβη το παραμικρό.

Χθες, έπειτα από μία εβδομάδα σιωπής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε δηλώσεις με τις οποίες, σύμφωνα με τη «δημοκρατία», προσπαθεί να παραποιήσει την πραγματικότητα: «Στα Ίμια, εκεί το Λιμενικό Σώμα αντέδρασε με αποφασιστικότητα, υπερασπιζόμενο και τους ψαράδες μας και τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε αποδείξει στο πεδίο ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα είναι οι μόνοι που αντέδρασαν, έστω και με καθυστέρηση. Την Τετάρτη το πρωί, 6 του μήνα, έλαβε χώρα το επεισόδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε το βράδυ της ίδιας και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες και να δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες οι Τούρκοι, σε συνδυασμό με την ανακοίνωσή του τουρκικού λιμενικού σώματος, για να αντιδράσει με ανακοίνωσή του και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Στις συγκλονιστικές εικόνες από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τους Έλληνες ψαράδες, τους οποίους παρεμπόδιζαν οι Τούρκοι, διακρίνονται τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού σκάφους να οπλίζουν τα 50άρια πυροβόλα και να τα γεμίζουν με σφαίρες, μόλις 20 μέτρα από το ελληνικό αλιευτικό. Αυτές οι εικόνες είναι η απόδειξη ότι το επεισόδιο στα Ίμια μόνο ήσσονος σημασίας δεν ήταν, αλλά έγινε προσπάθεια υποβάθμισής του για να μη χαλάσει το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία απέχει από προκλητικές ενέργειες και ως εκ τούτου πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές.

Τα γεγονότα προχώρησαν όπως πίεζαν η Ε.Ε., η Γερμανία και φυσικά η Τουρκία, οπότε πλέον βρισκόμαστε σε περιβάλλον διερευνητικών επαφών, με την Άγκυρα να επιμένει στη διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών, θέτοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι και την Αθήνα να προσπαθεί να αντισταθεί, αντιπαραβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών θα αφορά το ένα και μόνο θέμα, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα