Ο Πέτσας κατάφερε να δημιουργήσει μπάχαλο και με τις e-αποδείξεις | newsbreak

Μοιραστειτε το

Μπέρδεψε τους πάντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις δηλώσεις του, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει καμία αλλαγή προς το παρόν, αφού οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν ενισχυθεί.

Ένα μικρό μπάχαλο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Ως γνωστόν, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές, δηλαδή με χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες, συναλλαγές μέσω τραπέζης ή μέσω e-banking.

Το μπέρδεμα άρχισε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να αλλάξει το ποσοστό του 30% για την κάλυψη του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του κορωνοϊού η κατανάλωση έχει κάνει «βουτιά», με συνέπεια οι συναλλαγές να έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει καμία αλλαγή και μάλιστα εδώ και καιρό «διατυμπανίζει» ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τον Αύγουστο έχουν ενισχυθεί.

Στην αγορά, φυσικά, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, όπως τo 30% να μειωθεί στο 20%. Το επικρατέστερο όμως αναφέρει ότι η όποια παρέμβαση θα γίνει μέσα στο 2021, καθώς τότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πάντως, η μόνη λύση φαίνεται να είναι η μη ενεργοποίηση των προστίμων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, προβλέπεται πρόστιμο 22% για κάθε ευρώ που λείπει στον εκάστοτε φορολογούμενο.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει e-αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ. Αν τελικά συγκεντρώσει 2.000 ευρώ, θα του επιβληθεί πρόστιμο 22% για τα 1.000 ευρώ που του λείπουν, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ.

Με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, το συνολικό ποσό που κλήθηκαν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι σε πρόστιμα ανήλθε στα 22.730.000 ευρώ.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα