Ο Οίκος Ναύτου σε κατάσταση παράλυσης

Μοιραστειτε το

Για σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει ο Οίκος Ναύτου, με αποτέλεσμα την πρωτόγνωρη ταλαιπωρία των ναυτικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, εξαιτίας των αλλαγών που έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας στη διοίκηση του Οργανισμού, κάνει λόγο προς τον υπουργό Ναυτιλίας ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, με ερώτησή του την οποία υπογράφουν 30 ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Οίκος Ναύτου είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη των ναυτικών και των οικογενειών τους, την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την παροχή προνοιακών επιδομάτων κ.ά., ενώ, εκτός από την κεντρική υπηρεσία του, διαθέτει 85 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών, με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη έγινε η αντικατάσταση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ναύτου. Ομως, αν και ήδη έχουν περάσει σχεδόν 30 μέρες από τη δημοσίευση της απόφασης, το νέο Δ.Σ. δεν έχει συνεδριάσει, ενώ ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο αντιπρόεδρος έχουν υπογράψει τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Οι βουλευτές αναφέρονται σε πληροφορίες περί μη αποδοχής της θέσης του προέδρου από το οριζόμενο πρόσωπο, ενώ ο οριζόμενος ως αντιπρόεδρος, αν και σύμφωνα με το άρθρο 77 του πρόσφατου Ν. 4676/2020 θα μπορούσε να λάβει πρωτοβουλίες για σύγκληση Δ.Σ. και διεκπεραίωση των εκκρεμών ζητημάτων, επίσης δεν έχει πράξει τίποτα.

«Αποτέλεσμα της διοικητικής παράλυσης που ο Οίκος Ναύτου βιώνει, μέσα σε συνθήκες κιόλας βαθιάς κρίσης για το επάγγελμα των ναυτικών, είναι η αναστολή απόδοσης νέων επιδομάτων αναπηρίας (παραπληγίας-τετραπληγίας, “Οίκοι Περίθαλψης”), που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή και των οποίων η έγκριση απαιτεί σύγκληση Δ.Σ. του φορέα, σε πάνω από 180 ναυτικούς» τονίζουν οι βουλευτές και γνωστοποιούν ότι τα ίδια διοικητικά κωλύματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι ήδη δικαιούχοι σχετικών επιδομάτων, των οποίων η πίστωση στους λογαριασμούς τους κινδυνεύει να μη γίνει στο τέλος του μήνα.

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει επίσης με τις πληρωμές του επιδόματος αναστολής εργασίας, από τον Ιούνιο και μετά, για πάνω από 1.000 ναυτικούς, αφού η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και πάλι απαιτεί την υπογραφή του προεδρεύοντος του Οργανισμού ή του αναπληρωτή αντιπροέδρου, τη σύγκληση Δ.Σ. και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Οίκου Ναύτου.

Πηγή
Author: Χριστίνα Παπασταθοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...