Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει τα Ομοσπονδιακά κτίρια να έχουν ελληνορωμαϊκό στιλ | newsbreak

Μοιραστειτε το

Την άποψη πως τα μελλοντικά κτίρια των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «όμορφα», δηλαδή να έχουν κλασικό, ελληνορωμαϊκό στιλ, όρισε με εκτελεστικό διάταγμά του ο απερχόμενος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει βέβαια -ως οφείλει- να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας του, ενώ απομένει ένας μήνας για το τέλος της θητείας του.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα έχει στόχο να ενθαρρύνει τη «μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική» στα ομοσπονδιακά δημόσια κτίρια, κατά προτίμηση με «κλασικό» στιλ ή άλλα «παραδοσιακά» πρότυπα, στις μελλοντικές συμβάσεις οικοδόμησης τέτοιων. Αυτό είναι άλλωστε το στιλ πολλών γνωστών κτιρίων, ειδικά στην αμερικανική πρωτεύουσα, κτιρίων-συμβόλων, όπως ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, όπου εδρεύει το Κογκρέσο, ή το Lincoln Memorial. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει «κατά μεγάλο μέρος σταματήσει να οικοδομεί όμορφα κτίρια», διατείνεται το διάταγμα, επικρίνοντας το «παράταιρο ετερόκλητο μείγμα» της αρχιτεκτονικής των δημόσιων κτιρίων που ανεγέρθηκαν στην Ουάσινγκτον μετά το 1950.

Στην αρχική εκδοχή του το κείμενο επέβαλλε απαγόρευση στην οικοδόμηση κτιρίων οποιουδήποτε άλλου αρχιτεκτονικού στιλ πλην του ελληνορωμαϊκού, προκαλώντας αντιδράσεις από μέρους ορισμένων ενώσεων αρχιτεκτόνων. Μολονότι οι διατυπώσεις του τελικού κειμένου είναι μετριασμένες και πιο ευέλικτες, το εκτελεστικό διάταγμα επικρίθηκε από την ένωση αρχιτεκτόνων του American Institute, που εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία.

Πηγή
Author: Λαμπρίνα Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα