Ο Μπόρις μόνος απέναντι σε Brexit και πανδημία

Μοιραστειτε το

Σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης του Μπόρις Τζόνσον από την κοινωνία, την αντιπολίτευση αλλά και εκ των έσω προκαλούν τα αμείλικτα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και οι άτσαλοι χειρισμοί του ως προς το Brexit. ● Ηχηρό «όχι» από τους πέντε εν ζωή πρώην πρωθυπουργούς της χώρας στο νομοσχέδιό του για την εσωτερική αγορά. ● Ερχεται με γοργούς ρυθμούς το νέο καθολικό λοκντάουν.

Πριν προλάβει να κλείσει η μία πληγή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος στη Βρετανία, ανοίγει η επόμενη. Αν κανείς συνυπολογίσει και το γεγονός ότι η Βρετανία οδεύει σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες προς άτακτο λοκντάουν, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα μαζικά κύματα κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή για τον Μπόρις Τζόνσον.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το κομβικό για την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών όχι μόνο στην ευρωπαϊκή πλευρά του καναλιού, αλλά και σε βασικά στελέχη των Συντηρητικών. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σαγίντ Τζαβίντ, είχε δηλώσει αδυναμία να κατανοήσει την ανάγκη του νομοσχεδίου να αμφισβητήσει πτυχές του Διεθνούς Δικαίου μέσω της προσφάτως τεθείσας σε ισχύ συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, παρόλο που πέρασε το νομοσχέδιο, απομονώθηκε όχι μόνο από σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, αλλά και από τους πέντε πρώην εν ζωή πρωθυπουργούς, οι οποίοι στάθηκαν δημοσίως ενάντια στην υπερψήφισή του.

Οι πέντε εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας (από αριστερά: Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Τερέζα Μέι, Γκόρντον Μπράουν, Ντέιβιντ Κάμερον) καταφέρθηκαν δημόσια ενάντια στο νομοσχέδιο του Μπόρις, απομονώνοντάς τον σημαντικά

Δεν έφτανε αυτό, και η διαρκής αναταραχή που προκαλεί η αβουλία της κυβέρνησης να λάβει δραστικά μέτρα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας δημιουργεί τριγμούς στο συντηρητικό στρατόπεδο. Και όχι τυχαία. Μόνο στις 8 Οκτώβρη, καταγράφηκαν 17.540 κρούσματα, ενώ την τελευταία εβδομάδα το γραφείο στατιστικής αναφέρει ότι αντιμετωπίστηκαν πάνω από 200 χιλιάδες περιστατικά, με τον μέσο όρο των θανάτων ωστόσο να κινείται χαμηλά, περίπου στους 56 κάθε ημέρα.

Με ορισμένες περιοχές της βόρειας Αγγλίας να παραμένουν σε τοπικό λοκντάουν εδώ και δύο μήνες, τοπικοί συντηρητικοί βουλευτές δεν κρύβουν τη δυσφορία τους με την κυβέρνηση. Μάλιστα, σαράντα κυβερνητικοί βουλευτές θέτουν ζήτημα νομιμοποίησης του πρωθυπουργού επειδή λαμβάνει μέτρα χωρίς να ζητά τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η αναπληρώτρια υπουργός Γκίλιαν Κίγκαν παραδέχτηκε πριν από λίγες ημέρες πως η πανδημία στα βόρεια της Αγγλίας «είναι εκτός ελέγχου», προκαλώντας άλλον έναν πονοκέφαλο στις τάξεις της κυβέρνησης.

Τα χαμηλής έντασης μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση πριν από περίπου δύο μήνες συνοδεύτηκαν από μεικτά μηνύματα προς την κοινωνία, επιστροφή μεγάλης μερίδας εργαζομένων στην εργασιακή κανονικότητα και επανεκκίνηση της οικονομίας. Και όλα αυτά παρά τις αντιδράσεις τόσο των εργατικών συνδικάτων όσο και των επιχειρηματικών ενώσεων, που έστω και καθυστερημένα έδειξαν να αντιλαμβάνονται πως μια παρατεταμένη κρίση λόγω πανδημίας μπορεί να ωφελεί την παραγωγικότητα αλλά όχι και τη ζήτηση.

Τα καταστήματα και οι παμπ άνοιξαν, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία, τα μέσα μεταφοράς γέμισαν ξανά επιβάτες, όμως η αποχώρηση κόσμου από την παραγωγική διαδικασία λόγω συμπτωμάτων κορονοϊού έφτασε σε υψηλά επίπεδα. Οσα μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν είτε τοπικού χαρακτήρα είτε αποσπασματικά.

Με τη Βρετανία να προσπαθεί να συνέλθει μετά τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών αιώνων, σύμφωνα πάντα με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Η ανάπτυξη έχει φρενάρει στο 2,1%, αρκετά κάτω από τις προβλέψεις, ενώ συνολικά η οικονομία παρουσιάζει υστέρηση κατά 9,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ΟΟΣΑ αλλά και το Διεθνές Οικονομικό Ινστιτούτο Πίτερσον δείχνουν πως σε αντίθεση με τις μεγάλες οικονομίες, οι οποίες αναμένεται να ανακάμψουν στα προ πανδημίας επίπεδα προς τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2022, η βρετανική οικονομία δείχνει να έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη και χωρίς εγγυήσεις για τα όποια οικονομικά μεγέθη.

Πηγές από το Υπουργικό Συμβούλιο κάνουν λόγο για αγανάκτηση στελεχών και πρώην υπουργών, ενώ αρκετοί παραδέχονται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα ήταν η πρώτη τους επιλογή για τη θέση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ένας συντηρητικός πρώην υπουργός σημειώνει πως «ο Τζόνσον δεν είναι άνθρωπος που μπορεί να διαχειριστεί μια κρίση με μέριμνα σε λεπτομερείς και προσεκτικές πολιτικές, αντίθετα είναι περισσότερο δημιουργός αφηγημάτων για την κοινωνία, είναι ηγέτης, βλέπει τη μεγάλη εικόνα», κάτι το οποίο φυσικά είναι εντελώς ανεπαρκές σε μια τέτοια συγκυρία.

Με ένα εθνικό λοκντάουν να βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών και με τα απόνερα του Brexit να πληθαίνουν, η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, όχι από τη σκοπιά της κοινωνίας αλλά από το ίδιο του το κόμμα, είναι ένα σενάριο το οποίο φαίνεται ολοένα να πλησιάζει. Εν αναμονή εξελίξεων, σε μια περίοδο βέβαια που τα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι και πολύ καλύτερα…

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...