Ο Μπάιντεν έχει τον Ερντογάν να περιμένει στην αναμονή

Μοιραστειτε το

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Middle East Eye ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ακόμα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για τηλεφωνική επικοινωνία.  Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές της ιστοσελίδας, που ειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής, το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε να μιλήσει με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά  οι εβδομάδες περνούν και ακόμα δεν έχει οργανωθεί συνομιλία.

Η απόφαση του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά του πέρυσι στους New York Times, όπου είπε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον Ερντογάν και να υποστηρίξει την τουρκική αντιπολίτευση.

Από την άλλη ο Ερντογάν πήρε τον χρόνο του και λόγω των στενών δεσμών που έχει με τον Τραμπ δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει τον Μπάιντεν να τον συγχαρεί για την νίκη του στις 3 Νοεμβρίου. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους τελευταίους αρχηγούς κρατών που έστειλαν συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πάντως τόσο μέλη της μεταβατικής ομάδας του Μπάιντεν όσο και από άτομα από την τουρκική προεδρία απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις σε ερωτήσεις της Middle East Eye σχετικά με το θέμα.

Πάντως πέρα από το ζήτημα με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων, η Τουρκία έχει εκφράσει δημόσια πως θέλει να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό τόνισε ότι οι μέχρι τώρα επαφές με την μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν είναι πολύ θετικές. «Λένε ότι θέλουν να γυρίσουν την σελίδα και να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε ο Καλίν.

Ωστόσο, η απροθυμία να μιλήσει με τον Ερντογάν, την ίδια ώρα που καλεί όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων, από τη Νότια Κορέα έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, υποδηλώνει ότι ο Μπάιντεν δεν βιάζεται ιδιαίτερα να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.

«Όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία της Τουρκίας για αυτό το μέρος του κόσμου και η διοίκηση του Μπάιντεν θα επιδιώξει επίσης να έχει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα», δήλωσε στη Middle East Eye η Άσλι Αιντίντασμπας, ανώτερο στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), προσθέτοντας ότι: «Υπάρχουν όμως εκκρεμή ζητήματα και μια τοξική αφήγηση στους διμερείς δεσμούς.»

Η Αιντίντασμπας είπε η πρώτη αντίδραση της νέας διοίκησης των ΗΠΑ θα είναι να διατηρήσει μια απόσταση στη σχέση: «Ούτε υποστηρίζει την Τουρκία ως πρότυπο για την περιοχή ούτε στοχεύει την Τουρκία ως γεωπολιτικό ταραχοποιό. Απλώς θα τηρήσει ουδετερότητα και απόσταση.»

Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν έχουν μια προσωπική ιστορία από το 2011, όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην προσωπική του κατοικία μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα, ο Μπάιντεν έπαιξε το ρόλο του συνομιλητή, ακούγοντας με προσοχή τις απογοητεύσεις που είχε κατά καιρούς ο Ερντογάν με την τότε διοίκηση των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η φιλία τους να δυναμώνει.

Ωστόσο, προς το τέλος της διοίκησης Ομπάμα, ο Μπάιντεν προκάλεσε δύο φορές την οργή του Ερντογάν και ζήτησε ισάριθμες φορές συγγνώμη.

Το 2014, ο Μπάιντεν κατηγόρησε την Τουρκία και τα ΗΑΕ πως μέσω των πολιτικών τους ενίσχυσαν το Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αποτυχία της Άγκυρας να σφραγίσει τα σύνορα για να αποτρέψει τη εισροή ξένων μαχητών στη Συρία. Ο Ερντογάν οργισμένος απάντησε ότι πρέπει ο Μπάιντεν να του ζητήσει συγγνώμη αλλιώς θα αποτελεί παρελθόν για αυτόν, με αποτέλεσμα ο τότε αντιπρόεδρος των ΉΠΑ να προβαίνει σε μια απολογητική δήλωση

Στη συνέχεια, το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Μπάιντεν επισκέφτηκε τον Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη δημοσίως που δεν έκανε το ταξίδι νωρίτερα και πρόσφερε την υποστήριξη του στην τουρκική κυβέρνηση.

Αλλά τα θερμά και συμφιλιωτικά συναισθήματα του Μπάιντεν άρχισαν να αλλάζουν όταν βρέθηκε εκτός ήταν εκτός κυβέρνησης, ειδικά όταν η Τουρκία πραγματοποίησε επίθεση τον Οκτώβριο του 2019 εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. «Η Τουρκία είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ», είπε ο Μπάιντεν σχετικά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης του Δημοκρατιού Κόμματος και συνέχισε λέγοντας «Αν συνομιλούσα με τον Ερντογάν θα του έλεγα ότι θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για αυτό που έκανε».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη του Τραμπ και για αυτό ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει χώρους για ελιγμούς επιχειρώντας «ανοίγματα» προς το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα.

Πηγή
Author: editor13

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...