Ο Μητσοτάκης στο Bloomberg παραδέχθηκε την οικονομική αποτυχία και δημιούργησε πολλές απορίες | newsbreak

Μοιραστειτε το

Παραδοχή αποτυχίας χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg αναγνώρισε ότι στην οικονομία, λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν είχαμε ένα πρώτο τρίμηνο τόσο καλό όσο περιμέναμε.

Αμέσως μετά, βέβαια, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να καταφύγει σε πλασματικά στοιχεία προκειμένου να συνεχίσει το εμπόριο ελπίδας, στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνησή του όσον αφορά τόσο τον τουρισμό όσο και την οικονομία γενικότερα.

Η ευκολία, όμως, με την οποία οι κυβερνητικές προβλέψεις διαψεύδονται και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα… πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, ειδικά στο εξωτερικό, ενισχύουν τις υποψίες ότι αποτελούν μέρος της προετοιμασίας για ένα νέο, αναπόφευκτο Μνημόνιο.

Βέβαια, για να πιστωθεί κάποια επιτυχία στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στα νούμερα της ανεργίας που δεν έχουν ανέβει, παρουσιάζοντας μια εικόνα που σαφώς δεν αντιστοιχεί στην πραγματική οικονομία, στην οποία τα πάντα είναι κλειστά, σχεδόν κανείς δεν δουλεύει και σίγουρα κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η «επόμενη ημέρα» στην υποτιθέμενη κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πάντως, «πολλοί επενδυτές επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας», γεγονός το οποίο απέδωσε στο ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Εντύπωση έκανε ακόμα η επιμονή του πρωθυπουργού να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα τα 3,3 δισ. ευρώ του δανείου της από το ΔΝΤ, προκειμένου να αποδείξει ότι… τηρεί τις δεσμεύσεις της. Απόφαση που εγείρει ερωτήματα, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα βιώνει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην Ιστορία της.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να χαιρετίσει την ανάρρηση του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, λέγοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά νέα, καθώς, όπως σημείωσε, θα συμβάλει και αυτός από την πλευρά του ώστε να ανατραπούν τα στερεότυπα της προηγούμενης δεκαετίας για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Ευελπιστώ ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά», είπε για τα ελληνοτουρκικά και η Τουρκία έβγαλε NAVTEX!

Η αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το 2021 θα είναι μια «καλύτερη χρονιά με την Τουρκία» και ότι οι κυρώσεις «δεν είναι αυτοσκοπός», ήχησαν… μια χαρά μόλις έγινε γνωστή η τουρκική  NAVTEX με την οποία δεσμεύει το μισό Αιγαίο με το υδρογραφικό CESME!

Μάλιστα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά σε «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ μίλησε και για ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας μας.

Τα όσα είπε για τα ελληνοτουρκικά:

«Το 2020 ήταν δύσκολο σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με πολλή ένταση. Ευελπιστώ ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις σε διμερές επίπεδο θα επηρεάσουν επίσης την ευρύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία.

Έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου το μοντέλο των διερευνητικών επαφών ώστε να επιλύσουμε τη μία κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε δει κάποιους μήνες με χαμηλότερη ένταση, κάτι που ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο, και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Βάσει γεωγραφίας θα είμαστε πάντοτε γείτονες με την Τουρκία. Έχουν υπάρξει περίοδοι πολύ καλών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι κάποια ζητήματα δεν έχουν λυθεί.

Συνεπώς ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας, να συγκροτήσουμε συμμαχίες με μία ομάδα χωρών που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο με εμάς, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε αποδείξει ότι σύνθετα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μπορούν να διευθετηθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες, με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Άρα είναι κάτι που μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει διένεξη που να μην μπορεί να λυθεί εάν σεβόμαστε τις σχέσεις καλής γειτονίας και πιστεύουμε θεμελιωδώς στην αξία του Διεθνούς Δικαίου. Ελπίζω ότι σε κάποιο σημείο θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό τόπο με την Τουρκία σε αυτό το θέμα».

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα