Ο κύριος Βρούτσης έκανε πάλι το θαύμα του! «Πετσόκοψε» τα επιδόματα των τυφλών | newsbreak

Μοιραστειτε το

Μια καταγγελία που πραγματικά προκαλεί αλγεινή εντύπωση έφτασε στο newsbreak.gr… Σύμφωνα με αυτήν παράνομα και χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση το Υπουργείο Εργασίας «έκοψε» το επιστημονικό επίδομα σε τυφλούς και πετσόκοψε το προνοιακό επίδομα αναπηρίας σε περίπτωση που ο ανάπηρος λαμβάνει συμπληρωματικά ορφανική σύνταξη!

Η απόφαση του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας περικοπής κατά το ήμισυ τα επιδόματα τυφλών επιστημόνων και ωφελουμένων ορφανικής σύνταξης είναι παράνομη κάτι που ο «Συνήγορος του Πολίτη» σε πόρισμά του στις 8 Οκτωβρίου 2020 εξηγεί γιατί πρέπει να ακυρωθεί η Απόφαση (που εκδόθηκε εν μέσω καραντίνας τον Απρίλιο 2020) και να αποκατασταθούν αναδρομικά τα επιδόματα.

Ολόκληρη η καταγγελία είναι η παρακάτω:

«Στην ουσία του ζητήματος, μιλάμε για δύο θέματα: Την περικοπή του επιστημονικού επιδόματος για τυφλούς και για την περικοπή στο μισό του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας σε περίπτωση που ο ανάπηρος λαμβάνει συμπληρωματικά ορφανική σύνταξη. Το κύριο ζήτημα εδώ πέρα είναι ότι αυτή η περικοπή είναι παράνομη. Το λέει η πρόσφατη δεκασέλιδη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, του Οκτωβρίου, η οποία κατατέθηκε στην προσφυγή που έχουν κάνει τα σωματεία των τυφλών στην παράνομη και άδικη απόφαση του Υπουργείου.

Είναι προφανές ότι μιλάμε για μια παράνομη απόφαση και παράνομη εφαρμογή της. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Στόχος είναι πώς θα φτιάξουμε μια προσβάσιμη σε όλους και όλες κοινωνία.

Όσον αφορά την κατηγορία στην οποία καλύπτεται το μισό προνοιακό επίδομα, πρόκειται για τους αναπήρους που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη. Για ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να εργαστούν ποτέ στη ζωή τους, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έζησαν όλη τους τη ζωή με τους γονείς τους ως φροντιστές. Τώρα που έχουν μείνει μόνοι, ορφανοί, χωρίς καμία άλλη παροχή από το κράτος, τους λένε ότι αν λάμβαναν πριν την ορφανική, η οποία κυμαίνεται στα 200 με 300 ευρώ τον μήνα, τώρα θα πάρουν το μισό επίδομα, που σημαίνει 364 ευρώ και 300 η ορφανική, συνολικά 664 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από ολόκληρο το προνοιακό επίδομα που δικαιούνται.

Σε αυτήν την περίπτωση έκοψαν εν μέσω κορωνοϊού αυτό το επίδομα σε ανθρώπους που είναι αδύνατο, είναι οι πλέον περιθωριοποιημένοι ανάπηροι πολίτες, είναι οι πλέον ανήμποροι πολίτες. Δεν έχουν τρόπο να ενημερωθούν για τη διαδικασία. Οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και στο ίντερνετ, για να κινήσουν τις διαδικασίες προσφυγής.

Ντροπή κύριε Βρούτση!»

Πηγή
Author: Ίων Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα