Ο Κωνσταντίνος Τζούμας παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη: Σε παρασύρει [βίντεο] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

«Το τελευταίο μου βιβλίο ονομάζεται «Αθώα Πλάσματα», κυκλοφόρησε λιγότερο από ένα μήνα πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας. Δεν έχει ως θέμα τον εγκλεισμό αλλά την σχέση του Θύτη και του θύματος, του Καλού και του Κακού» τονίζει για το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

«Έζησα το lockdown σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μου, με το γιο μου Ερμή να κλείνει το πρώτο χρόνο της ζωής του. Ένα πραγματικά, αθώο πλάσμα. Έχοντας τη Ζωή μέσα στο σπίτι μοιραία έβλεπα μπροστά. Και εξακολουθώ να βλέπω» αναφέρει ο Αλέξης Σταμάτης μιλώντας στο iefimerida.

Σταμάτης: Νομίζουμε πως είμαστε άτρωτοι αλλά η φύση είναι πολύ πιο δυνατή από μας

«Ένα ερώτημα που τίθεται στο μυθιστόρημα είναι η σχέση θύτη και θύματος. Στη σημερνή συνθήκη υπάρχουν μόνο θύματα. Εκείνο που κυριαρχεί βέβαια παρόλο τον καλό καιρό που βλέπω έξω από το παράθυρο μου είναι το σκοτάδι. Βαθύ, ηλιόλουστο σκοτάδι.

Είμαστε λοιπόν τα «Αθώα Πλάσματα» της εποχής; Δύσκολο ερώτημα. Η ανθρωπότητα υπήρξε πολλές φορές αντιμέτωπη με λιμούς, ιούς κι επιδημίες, που την έφεραν στα πρόθυρα του αφανισμού κι ενεργοποίησαν αρχέγονους φόβους περί ολοκληρωτικής εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους. Εκείνο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η καταστροφή έρχεται και επηρεάζει την ζωές μας. Νομίζουμε πως είμαστε άτρωτοι αλλά η φύση είναι πολύ πιο δυνατή από μας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί μ’ έναν ιό, μ’ ένα τσουνάμι, μ’ ένα σεισμό να μας αλλάξει όλη την καθημερινότητά μας. Θα περίμενε κανείς ότι σήμερα, σε μια εποχή με εκρηκτική τεχνογνωσία και ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας, δεν θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα που θεωρητικά ανήκαν στην «παλιά εποχή». Όμως αυτή είναι μια ζωτική πλάνη. Ποτέ δεν θα είμαστε άτρωτοι» σημειώνει ο Αλέξης Σταμάτης.

αλεξης σταμάτης
Είμαστε λοιπόν τα «Αθώα Πλάσματα» της εποχής; Δύσκολο ερώτημα, τονίζει ο Αλέξης Σταμάτης

Τα «Αθώα πλάσματα» του Αλέξη Σταμάτη

Τα «Αθώα πλάσματα», το τελευταίο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη, που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν από το lockdown, συνεχίζει την ανοδική του πορεία και κατατάσσεται πλέον σε ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία του συγγραφέα.

Ο Αλέξης Σταμάτης, ένας από τους πιο αγαπητούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μας συστήνει τον ήρωα του βιβλίου του, τον Στέφανο, έναν μοναχικό ερευνητή που επιστρέφει στην πόλη φέροντας ένα πολύχρονο τραύμα από τη σχέση του με μια γυναίκα.

«Ας ζήσουμε λοιπόν, αυτό το τεράστιο δώρο της ζωής με ό,τι κι αν το συνοδεύει. Είναι κάτι που έκανε η ανθρωπότητα από την αρχή της ύπαρξής της. Η στιγμή είναι τώρα» καταλήγει ο Αλέξης Σταμάτης.

εξωφυλλο
Αθώα πλάσματα, το νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη

Μια υποψήφια πελάτης τον επισκέπτεται και του ζητά κάτι ασυνήθιστο: Να την παρακολουθήσει. Ενώ αρχικά αρνείται, στη συνεχεία εμπλέκεται σε μια μυστηριώδη ιστορία, η οποία τον οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια. Ο ήρωας οδηγείται όλο και πιο βαθιά σε μια απίστευτη αναζήτηση. Αναζητώντας τον άλλον, αναζητάς τον εαυτό σου. Ακούστε τη γλαφυρή παρουσίαση του Κωνσταντίνου Τζούμα για το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη

Στο βιβλίο «Αθώα πλάσματα», του Αλέξη Σταμάτη το πανάρχαιο δίπολο έρωτας-θάνατος είναι η κινητήρια δύναμη του μυθιστορηματικού του κόσμου. Είτε ταλαντώνεται σαν απειλητικό εκκρεμές, είτε πέφτει σαν σκιά στα γεγονότα, οδηγεί την ιστορία σε μια αναπάντεχη διαδρομή που σημαδεύει ανεξίτηλα όλους τους εμπλεκομένους.

Αλέξης Σταμάτης
Αλέξης Σταμάτης

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι εννέα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη Φούγκα, κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (EtruscanPress). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Η ποιητική του συλλογή Αρχιτεκτονική εσωτερικών Χώρων τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή. Μαθητές του έχουν εκδώσει 28 βιβλία. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Το Βήμα». Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Εύα Σιμάτου και έχουν ένα γιο τον Ερμή.

«Αθώα πλάσματα» Αλέξης Σταμάτης, εκδόσεις Καστανιώτη

Πηγή
Author: Κατερίνα Πουλοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα