Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πανδημία και ο μύθος του Σίσυφου

Μοιραστειτε το

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίσω από τις λέξεις… Τι απέφυγε να πει ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και ποια θα είναι η νέα στρατηγική του έναντι της αντιπολίτευσης

Συχνά στις μέρες μας γίνεται αναφορά στον μύθο του Σίσυφου σε μια προσπάθεια να συσχετισθεί, η άκαρπη και μάταιη πολλές φορές προσπάθεια των κόπων και των θυσιών των ανθρώπων με αυτή του Σίσυφου. Σύμφωνα με τον Μύθο, επειδή ο Σίσυφος θύμωσε τους θεούς, αυτοί τον τιμώρησαν να ζει μέσα στα Τάρταρα και στα σκοτάδια του, να σπρώχνει ένα βράχο συνεχώς προς την κορυφή του λόφου και λίγο πριν την κορυφή να κουράζεται και μην αντέχοντας το βάρος του, ο βράχος να ξεφεύγει, να κατρακυλάει πίσω στους πρόποδες και ο Σίσυφος να αρχίζει πάλι από την αρχή την ίδια προσπάθεια. Τον συγκεκριμένο μύθο χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να περιγράψει αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια που ζούμε εν μέσω πανδημίας. «Ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα κ. Χατζηνικολάου την κούραση, τον εκνευρισμό, τη στενοχώρια του κόσμου. Μερικές φορές αισθανόμαστε όλοι σαν το μύθο του Σίσυφου: σπρώχνουμε συνέχεια μια πέτρα για να καταλήξουμε πάλι από την αρχή να ανεβαίνουμε τον ίδιο Γολγοθά. Όμως, θα ζητήσω να πάρουμε μία μικρή απόσταση από τα γεγονότα και να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας παράλληλα ότι καταλαβαίνει τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών, δεν μπορώ όμως να δεχθεί την αντιπολιτευτική υστερία.

Καμία αναφορά στον Τσίπρα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπερτόνισε ότι είναι άλλο πράγμα η συναίνεση κι άλλο η συγκυβέρνηση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε μια δεύτερη πιο προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα Αλέξης Τσίπρας και τούτο δεν είναι τυχαίο. Ο αρχηγός της ΝΔ έχει επιλέξει να υποβαθμίσει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και να μην μετατρέψει την προεκλογική περίοδο σε κούρσα «Μητσοτάκη – Τσίπρα». Σε ολόκληρη την συνέντευξη χρησιμοποιούσε μόνο τη λέξη αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό φαίνεται ότι θα είναι η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα μέχρι την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Ούτε πρόωρες εκλογές, ούτε ανασχηματισμός

Όπως εγκαίρως είχαμε επισημάνει με σχετική αρθρογραφία από το Newsbomb.gr , τρεις μέρες πριν από τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει τοα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, αλλά και τον περιβόητο εκλογικό ανασχηματισμό. Στο άρθρο με τίτλο «Στο μυαλό του Μητσοτάκη: Τι θα κάνει με τον ανασχηματισμό και με τις πρόωρες εκλογές», γράφαμε χαρακτηριστικά: «ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ίσως είναι γνωστό δεν πιστεύει στην χρησιμότητα και στην κουλτούρα των ανασχηματισμών. Αυτό που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι «με έναν ανασχηματισμό θα δοθεί νέα ώθηση στην κυβέρνηση και θα γίνει ένα restart», ο Μητσοτάκης δεν το πίστεψε ποτέ. Αποδείχθηκε περίτρανα από τις προηγούμενες αλλαγές που έκανε στο υπουργικό σχήμα».

Μέσες – άκρες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές και το αιτιολόγησε. Πιστεύει όπως είπε ότι το 2023 θα είναι καλύτερη χρονιά και συνεπώς θα του δοθεί η ευκαιρία να αυξήσει την ψαλίδα από την αντιπολίτευση και να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Προφανώς το 2023 θα εξαρτηθούν πολλά αφού θα έχει διαμορφωθεί και το νέο τοπίο μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Ιταλία και θα γνωρίζουμε αν θα υπάρχει το δίπολο «Μακρόν – Ντράγκι» το οποίο θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που λανσάρει η Γερμανία. Αυτός θα είναι ένας καταλυτικός παράγοντας όχι μόνο για τις ελληνικές εκλογές αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως και να έχει ο κ. Μητσοτάκης είναι μάλλον αισιόδοξος για την έκβαση και την τελική κατάληξη αυτών των γεγονότων.

Οι αποστάσεις από τον Ανδρουλάκη και οι «πασοκογενείς freelancers»

Εκτός από τον Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης κράτησε μεγάλες αποστάσεις και από το Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω να σας πω πολλά για τον κ. Ανδρουλάκη, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη καμία μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ προτάσσοντας το επιχείρημα ότι «η σημερινή κυβέρνηση μπορεί μεν να είναι μονοκομματική αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, είναι μια ευρεία κυβέρνηση ως προς τα χαρακτηριστικά της… ». Τόνισε μάλιστα ότι η αυτοδυναμία δεν εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια έκφραση – κλειδί που έχει τεράστια σημασία αφού ξεφεύγει από τα στενά όρια της πάλαι ποτέ συντηρητικής Δεξιάς: «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι ενδεχομένως να μην έχει ανάγκη κάποιας μορφής συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, αφού μπορεί να βρει από την ελεύθερη αγορά «Πασοκογενείς freelancers».

Ποιους υπουργούς στήριξε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του;

Προσπαθώντας να διαβάσει κάποιος πίσω από τις λέξεις της συνέντευξης μπορεί να διαπιστώσει ότι ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 «κάλυψε» μόνο δύο υπουργούς του: Τη Νίκη Κεραμέως και τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Για τη μεν υπουργό Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης υπερτόνισε το γεγονός ότι η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων δικαιώθηκε και όπως είπε το 50% +1 στα πρωτόκολλα ήταν εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Ανάλογη στήριξη παρείχε και στον Θεοδωρικάκο για την αστυνόμευση στις γειτονιές: « ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Διάφορα ρεπορτάζ τα οποία βλέπω νομίζω δείχνουν μία βελτίωση σε επίπεδο αστυνόμευσης στις πιο δύσκολες γειτονιές της Αθήνας». Νομίζω μπορείτε να εξάγετε τα συμπεράσματά σας.

Ο πρωθυπουργός υποβάθμισε την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Προφανώς για λόγους πολιτικούς ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μπει στη συζήτηση ποιος παρέλαβε κι αν παρέλαβε την μελέτη Τσιόδρα και επιχείρησε να «υποβαθμίσει» την εμφάνισή της σε αυτό το timing της πανδημίας: «η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν μας είπε τίποτα το οποίο δεν γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία. Έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για να φτιάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -προφανώς ο αριθμός είναι πεπερασμένος, το αντιλαμβάνονται όλοι- διότι γνωρίζαμε ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα παραλάβαμε μία τραγική κατάσταση. Και το κάναμε αυτό. Φτάσαμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Δεν μπορούσαμε παραπάνω, είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτή τη στιγμή. Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ έχουμε κάθε χειμώνα δυστυχώς. Είχαμε κάθε χειμώνα και σε εποχή όπου είχαμε μία εποχική γρίπη. Προφανώς και είναι καλύτερο να είναι κάποιος σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από το να είναι διασωληνωμένος εκτός. Είναι μία λύση… », υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Παρόλα αυτά ήταν ειλικρινής και παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι ήταν λάθος η δήλωσή του μέσα στη Βουλή: «Η δήλωση έτσι όπως ερμηνεύτηκε θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Το αναγνώρισα εξάλλου και στη Βουλή. Ξέρετε, δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος να το αναγνωρίζω… ».

Κοντολογίς ο πρωθυπουργός αναμένει αλλαγή κλίματος εντός του 2023. Κάτι δηλαδή από τον μύθο του Σίσυφου ο οποίος κατάφερε να παγιδεύσει τον Θάνατο και να τον φυλακίσει σε ένα κελί. Η φυλάκιση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, ο Θάνατος να μην μπορεί να έρθει για κανέναν νεκρό, κι έτσι οι άνθρωποι σταμάτησαν να πεθαίνουν. Ομολογουμένως έχουν μια χρησιμότητα οι αρχαίοι μύθοι όταν τους μελετάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...