Ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στις ροές των μεταναστών | newsbreak

Μοιραστειτε το

Φρένο στις μεταναστευτικές ροές φαίνεται πως έβαλαν η πανδημία και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αναχαίτισή της, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εντοπίστηκαν να διασχίζουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε κατά 13% μέσα στο 2020, φτάνοντας περίπου τους 124.000 ανθρώπους, στον χαμηλότερο αριθμό από το 2013 που ξεκίνησαν οι αυξημένες ροές. Και πέρυσι, πάντως, οι Σύροι παρέμειναν η πιο συχνά αναφερόμενη υπηκοότητα όσων επιχείρησαν να διασχίσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Επιπλέον, παρά την άνοδο των αριθμών στις αρχές του περασμένου έτους, η μεταναστευτική οδός της ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα σημείωσε τελικά τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό αφίξεων, πάνω από 3/4 (-76%), σε περίπου 20.000 ανθρώπους. Ο αριθμός των παράνομων διασυνοριακών διαβάσεων στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου μειώθηκε κατά 28%, σε περίπου 17.000.

Αντιθέτως, τα Κανάρια Νησιά γνώρισαν ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στις ακτές τους το 2020, κυρίως λόγω μιας σημαντικής αύξησης τους τελευταίους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους.

Συνολικά, περισσότερες από 22.600 παράνομες διασχίσεις συνόρων εντοπίστηκαν στη μεταναστευτική οδό της δυτικής Αφρικής, οκτώ φορές ο αριθμός από το 2019, ενώ περισσότεροι μετανάστες χρησιμοποίησαν, επίσης, τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, με τους περισσότερους που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή να έχουν αναχωρήσει από τη Λιβύη. Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στην οδό των δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκε πάνω από τα 3/4, σε περίπου 27.000.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα