Ο Ερντογάν παίζει τον «παππά» και κοροϊδεύει την Ευρώπη

Μοιραστειτε το

Με τα δύο πρόσωπα που εμφανίζεται η Τουρκία, πότε του διαλόγου και πότε των προκλήσεων , τόσο η Αθήνα όσο και η Ευρώπη προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την πολιτική τακτική του Ερντογάν που κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Σαν το εκκρεμές ο Τούρκος πρόεδρος κινείται πότε στη μία λογική και πότε στην άλλη και όταν δεν το κάνει ο ίδιος υπάρχουν ο Τσαβούσογλου, ο Ακαρ και οι υπόλοιποι να θυμίζουν τις εκ διαμέτρου κάθε φορά ρητορικές που εφαρμόζουν.

Πότε λέει αλήθεια ο Ερντογάν όταν μιλάει για την ανάγκη διαλόγου ή όταν προκαλεί τα ελληνικά συναισθήματα;

Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να λύσει η Αθήνα για να σταθμίσει στην συνέχεια την στάση της ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Παρά το ότι υπάρχουν πλέον ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους συμβούλους Ελλάδας και Τουρκίας ( Σουρανή και Καλίν) για έναρξη διαλόγου η κυβέρνηση δεν αποχωρεί από την απόφασή της να θέσει το θέμα των κυρώσεων και επειδή γνωρίζει η Τουρκία τις πραγματικές μας προθέσεις κινείται πότε με σύνεση και πότε με πρόκληση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε δημόσια για πρώτη φορά ότι σύμβουλοι του βρίσκονται σε επαφές και συζητήσεις για να υπάρξει φόρμουλα και αποκλιμάκωση της έντασης: «Σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα» αναφέρει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι στο θέμα των κυρώσεων θα υπάρξει υποχώρηση μόνο όταν η Άγκυρα δείξει πραγματικά ότι συνετίζεται και εγκαταλείπει τις επιθέσεις και τις διεκδικήσεις σαν και αυτές που θέτει ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών. «Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Η διγλωσσία της Τουρκίας προβληματίζει και την Ευρώπη που διαμηνύει ότι αλλιώς θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής αν είναι ειλικρινής και αλλιώς αν ενεργεί με ύφος υποκριτικό και μυστικό μόνο και μόνο για να πετύχει τους στόχους του κοροϊδεύοντας τους πάντες.

Σε κάθε περίπτωση ο κατάλογος των κυρώσεων θα υιοθετηθεί και τα μέτρα που εξετάζονται είναι μεταξύ άλλων η απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού από Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομιλώντας με την Γερμανίδα Καγκελάριο την άκουσε να ζητά να αποφευχθούν κινήσεις που μπορούν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Ο Ερντογάν από την πλευρά του εμφανίστηκε με δύο όψεις: «Διατηρούμε τα δικαιώματα μας στις περιοχές που έκανε σεισμικές έρευνες το Ορούς Ρέις. Έχω δώσει μία ευκαιρία στην διπλωματία στο παρελθόν, αλλά η Ελλάδα αρνήθηκε αυτόν τον δρόμο. Αντί να περιμένει περισσότερα από εμάς, η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτήν την περίοδο σε ευκαιρία λαμβάνοντας θετικά βήματα».

Και την ίδια ώρα που έλεγε αυτά στην Μέρκελ , σε δηλώσεις του καταφερόταν κατά της Ελλάδας:

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να εγκλωβίσουν τι ακτές μας», ανέφερε. Πιο προκλητικός εμφανίστηκε ο Τσαβούσογλου τηρώντας πιστά την τακτική που έχουν συμφωνήσει: «Οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν πριν να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Τι περιλαμβάνουν; Την πολιτική αεροπορία. Τα νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους , γεωγραφικούς σχηματισμούς. Χωρικά ύδατα και οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Υπάρχει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Το να απομονώσουμε ένα από αυτά τα θέματα και θα συνομιλήσουμε, δείχνει ότι, ή δεν ξέρει το τι περιλαμβάνουν οι διερευνητικές επαφές ή στα υπόλοιπα θέματα, πολύ σημαντικά θέματα, δεν θέλει επίλυση», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

Η Αθήνα σταχυολογεί μία προς μία τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ο Τσαβούσογλου παρουσίαζε τον χάρτη με τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας: «H Ελλάδα πρώτα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται αυτόν τον χάρτη. Όσο παραμένει αυτός ο χάρτης δεν είναι εφικτό να λύσουμε τα προβλήματα. Σήμερα μπορεί να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες, όμως πως θα λύσουμε τα προβλήματα; H Ελλάδα θα μας πει : ‘’αυτά τα μέρη ανήκουν σε μένα’’ και θα μας πει «φύγε από εδώ. Αυτό δεν είναι δυνατόν; Όχι δεν είναι δυνατόν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας «Ιανός»: Στη δίνη της κακοκαιρίας το Ιόνιο – Δείτε LIVE την πορεία του φαινομένου

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...