Ο Ερντογάν και η λογική των «δύο κρατών» επικράτησαν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο 

Μοιραστειτε το

Και τώρα προσδεθείτε! Με τα μάτια στραμμένα στη μαρτυρική Κύπρο. Στις χθεσινές «εκλογές» στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη, ο σκληρός δεξιός εθνικιστής και  εκλεκτός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, κατάφερε να επικρατήσει με διαφορά λίγων χιλιάδων ψήφων του μετριοπαθούς απερχόμενου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. 

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άλλωστε ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πως δέχθηκε ακόμη και απειλές κατά της ζωής του και ασφυκτική πίεση από την Τουρκία.

Οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, «υπουργός Οικονομικών» στο ψευδοκράτος, αλλά κυρίως καναλάρχης ο Τατάρ– το 1996, ίδρυσε τον Kanal T, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο- κατόρθωσε με τα χρόνια να αναρριχηθεί στις πρώτες γραμμές της πολιτικής σκηνής ως άνθρωπος του Ερντογάν.

Χάρη στην στήριξη του Ερντογάν και του συνόλου σχεδόν του φιλο-ερντογανικού Τύπου στην Τουρκία, ο Τατάρ κατάφερε να νικήσει, παίρνοντας   ως προεκλογικό δώρο και το άνοιγμα μετά από 46 χρόνια του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στη νίκη του εκλεκτού του Ερντογάν συνέβαλε επίσης η μεγάλη κινητοποίηση από την Τουρκία των εποίκων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα στις διάφορες περιοχές των κατεχομένων εδαφών.  

Στις περιοχές όπου μεταφέρθηκαν οι Τούρκοι έποικοι μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974, αυξήθηκε σημαντικά η  συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο με αποτέλεσμα να αποσπάσει ο υποψήφιος του Ερντογάν τη μεγαλύτερη διαφορά από τον Ακιντζί

Ετσι στην κατεχόμενη περιφέρεια του Τρίκωμου με μεγάλη παρουσία εποίκων, ο Τατάρ απέσπασε το 70,8% (9.343 ψήφους) και ο Μουσταφά Ακιντζί 29,2% (3.855 ψήφους).

Στην «περιφέρεια» της κατεχόμενης Αμμοχώστου ο Τατάρ πήρε το 57,5% (18.378 ψήφους) και ο Ακιντζί  42,5% (13.603 ψήφους).

Αντίθετα, ο Ακιντζί επικράτησε σε περιοχές χωρίς μεγάλη παρουσία Τούρκων εποίκων, οι οποίες  θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πιο κοσμικές, όπως η Λευκωσία, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε ποσοστό 56,1% (24.059 ψήφους) ενώ ο Τατάρ  πήρε το 43,9% (18.799 ψήφους).

Με την ανάληψη της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων από τον Ερσίν Τατάρ διευκολύνονται οι κινήσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Κυπριακό δεν μπαίνει απλώς σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά οδηγείται πλέον στην λογική των δύο κρατών, όπως προσπαθεί από την αρχή της εισβολής η Αγκυρα δίχως να το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ο Τατάρ τάσσεται υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο και ήδη αμέσως μετά τη νίκη του χρησιμοποιούσε το σύνθημα  του Ραούφ Ντενκτάς από την επομένη της εισβολής του 1974 «για συνομιλίες με βάση τις πραγματικότητες στο νησί». 

H δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Τουμάι Τουγιάν εκτιμά ότι θα αυξηθεί η πολυπλοκότητα των ειρηνευτικών συνομιλιών, με τον Τατάρ

Όπως λέει «θα αλλάξει πλέον σημαντικά και  η σχέση των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία καθώς θα σκληρύνει περισσότερο από ποτέ η παρεμβατικότητα της Αγκυρας στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

H ιστοσελίδα Affariitaliani σημειώνει ότι μετά τις εξελίξεις αυτές «ο Ερντογάν επεκτείνεται κι άλλο στη Μεσόγειο». 

Η ιταλική ιστοσελίδα προσθέτει ότι «στη βόρεια Κύπρο Βόρεια  νίκησε  το εθνικιστικό και αυτονομιστικό όραμα της χώρας, ενώ ο Ακιντζί αντιπροσώπευε τη φωνή εκείνου του τμήματος του πληθυσμού που πιέζει για μια ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και την επανένωση του νησιού».

Ο Τατάρ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως αποτελεί προϋπόθεση για να εμπλακεί σε συνομιλίες, μία συμφωνία για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων. Λες και το «Κυπριακό» γεννήθηκε μέσα από «τη μάχη» για κατανομή… πόρων.«Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τατάρ και πρόσθεσε  “Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να λύσουμε  το Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί… Εάν οι Ελληνοκύπριοι  φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στην περιοχή μας και λάβουν  υπόψη το μέλλον, πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο για εμάς να καθίσουμε στο τραπέζι και να καταλήξουμε σε συμφωνία». 

Ποια συμφωνία θέλει ο Τατάρ και ο Ερντογάν;  Είναι οι περίφημες «εναλλακτικές φόρμουλες» σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως για παράδειγμα η συνομοσπονδία ή η «λύση» των δυο κρατών.

Μόνο που «συνομοσπονδία» είναι το τυράκι στην φάκα, αφού μια τέτοια λύση θα οδηγούσε στη διάλυση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λύση χωρίς την απαλλαγή από την κατοχή δεν μπορεί να υπάρξει! 

Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι με την ικανοποίηση των προκλητικών απαιτήσεων της Αγκυρας θα σταματήσει να… θυμώνει ο Ερντογάν και να μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, κάνουν τεράστιο λάθος. Πλανώνται πλάνην οικτρά!.

Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει η Ελλάδα να οδηγηθεί η Κύπρος σε οριστική και θεσμικά κατοχυρωμένη διχοτόμηση. Όποιοι νομίζουν ότι ο Ερντογάν θα «κάτσει ήσυχα» και θα πάψει να επιδιώκει την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, δεν έχουν καταλάβει καθόλου την νέο-Οθωμανική πολιτική του Τούρκου προέδρου. 

Να μείνουμε λοιπόν αποφασιστικά και με γενναιότητα στο πλευρό της Κύπρου.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Πηγή
Author: editor01

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...