Ο Ερντογάν… θυμήθηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μοιραστειτε το

«Πολύ σοβαρή δυναμική» στη γαλλο-τουρκική συνεργασία βλέπει τώρα ο Ερντογάν, κατόπιν χθεσινοβραδινής επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης στις τεταμένες διμερείς σχέσεις

AP PHOTO

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος εκπόνησε ένα «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» με ορίζοντα εφαρμογής τη χρονιά των προεδρικών εκλογών, το 2023, έως ότου στοχεύει να έχει περάσει ορισμένες οικονομικο-δικαστικές μεταρρυθμίσεις. ● Φυσικά δεν λέει κουβέντα για τους χιλιάδες αντιφρονούντες του που βρίσκονται στη φυλακή, για τη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, τη Δικαιοσύνη-μαριονέτα.

Η συγκυρία κάθε άλλο παρά ήταν τυχαία. Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 25 του μηνός, και ων ακόμη εν αναμονή του πρώτου τηλεφωνήματος από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν (τον οποίο καλούν τώρα, από κοινού, 170 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα για τη συστηματική καταστρατήγηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου), ο Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε χθες όψιμα τα -«κουρελιασμένα» από το καθεστώς του- ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Κι έτσι, κλείνοντας ένθεν κακείθεν το «μάτι», παρουσίασε ένα «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» εννέα σημείων, στο πλαίσιο ευρύτερων οικονομικο-δικαστικών μεταρρυθμίσεων α λα τούρκα. Ως χρονικό ορίζοντα εφαρμογής ανέφερε το 2023: χρονιά προεδρικών εκλογών στη γείτονα.

Απώτερος και επί της ουσίας στόχος; Αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στον νόμο περί πολιτικών κομμάτων -ώστε να διαλυθεί το αντιπολιτευόμενο μέτωπο- και κατάρτιση νέου Συντάγματος στη χώρα. «Αστικό» το ονόμασε ο Τούρκος πρόεδρος. «Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα» της νεο-οθωμανικής ηγεμονίας του το προδικάζουν αναλυτές και οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Στη χώρα, λοιπόν, του διαρκούς πογκρόμ κατά της αντιπολίτευσης, επικριτικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, νομικών, δημόσιων λειτουργών που δεν είναι «ημέτεροι», της κοινωνίας των πολιτών και φοιτητών που έχουν φωνή και γνώμη, ο Ερντογάν μίλησε χθες για μέτρα ενίσχυσης της «ελευθερίας της έκφρασης και του κράτους δικαίου».

Την ώρα που στις τουρκικές φυλακές «σαπίζουν» αντιφρονούντες κάθε πολιτικής απόχρωσης, χάρη και στο πολιτικά ελεγχόμενο δικαστικό σύστημα της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ανερυθρίαστα για «το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη» και για επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης.

Φυσικά, δεν είπε κουβέντα για την πολυετή παράνομη κράτηση -κόντρα στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- του ακτιβιστή επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά (για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και για «κατασκοπία») και του πρώην ηγέτη του αριστερού/φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς (για «τρομοκρατία»).

Ενόσω, δε, ο Τούρκος πρόεδρος φορούσε την «προβιά» του «μεταρρυθμιστή δημοκράτη», τα ποδηγετημένα τουρκικά δικαστήρια προωθούσαν την πολιτική του ατζέντα. Το μεν Ακυρωτικό Δικαστήριο προχώρησε τις διαδικασίες σε βάρος του HDP, στο πλαίσιο έρευνας για «διασυνδέσεις με την τρομοκρατία» (βλέπε PKK). Εφόσον γνωμοδοτήσει υπέρ, θα ανοίξει και τυπικά τον δρόμο για την υλοποίηση της αντιδημοκρατικής απαίτησης του ακροδεξιού πολιτικού συμμάχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για διάλυση της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης στη χώρα.

Σε πλήρη, δε, συντονισμό, Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε χθες την επιβολή ποινής έως και 2 ετών φυλάκισης στον κεμαλιστή δήμαρχο Κωνσταντινούπολης -και πιθανό αντίπαλο του Ερντογάν στις εκλογές του 2023- Εκρέμ Ιμάμογλου, με την κατηγορία της «εξύβρισης» του -διορισμένου από τον Τούρκο πρόεδρο- κυβερνήτη της Ορντού (Κοτύωρα), στη Μαύρη Θάλασσα, στη διάρκεια της πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας του 2019.

Πηγή
Author: Μαργαρίτα Βεργολιά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...