Ο Ερντογάν επιθυμεί… «μια νέα σελίδα με την ΕΕ»

Μοιραστειτε το

Έχοντας πάρει το μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος «απαλλαγμένος» από άμεσες ευρωπαϊκές κυρώσεις, εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την ΕΕ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

«Η Τουρκία επιθυμεί να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της στη βάση κοινών συμφερόντων», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά την επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.

Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στην νομιμότητα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

Μία μέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400, ο Ρ.Τ. Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ευρώπη εξέφρασε την ελπίδα για «μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία».

► Ο Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε τον Ερντογάν για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν.Τέλος, Σαρλ Μισέλ και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...