Ο εξοργιστικός αμερικανικός χάρτης με την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας το 2050 | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ένας χάρτης του Stratfor που παρουσίασε το τουρκικό κανάλι TGRT Haber και που εμφανίζει την τουρκική επιρροή να εκτείνεται στα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και μάλιστα με εδάφη που σήμερα ανήκουν στη Ρωσία, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο χάρτης της επέκτασης της σφαίρας επιρροής της Τουρκίας έως το 2050, δείχνει, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Άγκυρας, αλλά όχι το Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων «κόκκινες» εμφανίζονται: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο χάρτη, η «τουρκική σφαίρα επιρροής» περιλαμβάνει επίσης χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τις περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Ωστόσο, ο χάρτης δεν είναι κάτι νέο. Είναι στην πραγματικότητα μέρος του βιβλίου «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», του Τζορτζ Φρίντμαν, ενός Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών. Ο Φρίντμαν ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης του Stratfor, μιας εταιρείας πληροφοριών που ιδρύθηκε στο Όστιν το 1996 και πολλοί το αναφέρουν ως η «σκιώδης CIA».

Ο Φρίντμαν τονίζει στο βιβλίο ότι η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει συγκρούσεις και κινδυνεύει πολύ εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους να κατακερματιστεί. Η Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα