Ο Δούρειος ίππος της Τουρκίας στην καρδιά της Ευρώπης

Μοιραστειτε το

Ανήσυχος ειναι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για την αυξανόμενη τουρκική ισλαμική επιρροή στη Γαλλία, που συνδέεται και με την κατασκευή του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη στο Στρασβουργο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η γαλλική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πολύ σκεπτικό την κατασκευή στο Στρασβουργο του τζαμιού Εγιουμπ Σουλτάν, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κτίριο όπου γίνονται οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κύριος φορέας της τουρκικής δραστηριότητας στο εξωτερικό είναι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), η  οποία έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά απο το 2002 που ανέβηκε το κόμμα του Ερντογάν στην εξουσία . Ειδικά στην περιοχή της Αλσατίας, η οποία συνορεύει με τη Γερμανία, υπάρχει ισχυρή τουρκική επιρροή. Στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου βρισκεται το νέο τουρκικό  προξενείο και στη δυτική πλευρά ένα παράρτημα της ισλαμικής οργάνωσης  Ditib, που είναι ο βραχίονας του Diyanet στη Γερμανία και ελέγχει 270 τεμένη στη Γαλλία.Το οικόπεδο στο οποίο χτίζεται το Τέμενος έχει  αγοραστεί από την ισλαμική κοινότητα Milli Gorus που συνδέεται άρρηκτα με τον Ερντογάν και η κατασκευή του τζαμιού χρηματοδοτείται από πιστούς του Ισλάμ και μέλη της κοινότητας σε όλη την Ευρώπη.

Οι γαλλικες αρχές -αναφέρει το Bloomberg-ανησυχούν  για τον τρόπο χρησιμοποίησης του Τζαμιού, καθώς ο Τουρκος πρόεδρος Ερντογάν  βλέπει την τουρκική διασπορά ως έναν εν δυνάμει στρατό του στην Ευρώπη.

Εκμεταλλευόμενος την τουρκική διασπορά ο Τουρκος προεδρος προσπαθεί να φτιάξει ένα δίκτυο για να προωθήσει την επιρροή του. «Το Τέμενος στο Στρασβούργο είναι το πιο ξεχωριστό παράδειγμα του αυξανόμενου αποτυπώματος που αφήνει η Τουρκία στη χώρα του Μακρόν» αναφέρει το πρακτορείο . Προς το παρόν, είναι αβέβαιο αν η ισλαμική κοινότητα Milli Gorus θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση του Τεμένους , αλλά δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να βάλει το χέρι του…

Στοχος της Αγκυρας φαίνεται να ειναι το τεμενος του Στρασβουργου να ανάλογων  διαστάσεων με εκείνο  της Κολωνίας που εγκαινίασε  ο Ερντογάν πριν δυο χρόνια.

Ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπαστιαν Κουρτς καθώς και με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ  για το θέμα ισλαμικού  φονταμενταλισμού.

Για πολλά χρόνια η Γαλλία έβλεπε θετικά  τις δύο ισλαμικές αυτες οργανώσεις και υπήρχε συνεργασία σε θέματα πίστης και ενσωμάτωσης, αλλά τελευταια -μετά και την Αντι γαλλική στάση της Αγκυρας -έχει αλλάξει στάση και οι γαλλικές αρχές επιτηρούν τις δραστηριότητές τους,σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Πηγή
Author: editor02

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...