Ο Δένδιας «έσφαξε με το γάντι» τους Ισπανούς: Η ευρω-αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ

Μοιραστειτε το

Νίκος Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε αναπάντητη την «απαράδεκτη» στάση των Ισπανών και τη συνεχή στήριξη στις πρακτικές Ερντγάν.

Είναι δεδομένο πως τα οικονομικά συμφέροντα παίζουν σημαντικό ρόλο στις διακρατικές σχέσεις. Αν θέλουμε φυσικά να γίνουμε και εντελώς ρεαλιστές θα μπορούσαμε να πούμε πως οι σημερινοί ηγέτες λειτουργούν περισσότερο ως… businessmen παρά ως πολιτικοί.

Ειδικά σε διμερές επίπεδο, είναι γνωστό ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν άριστες σχέσεις με την Τουρκία, ιδίως στον τομέα του εμπορίου. Άλλο όμως τα συμφέροντα κι άλλο η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Είναι αλήθεια πως ορισμένοι εταίροι μας στην ΕΕ, σφύριζαν επί μήνες αδιάφορα και έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν η Τούρκια απειλούσε ακόμα και με εμπόλεμη σύρραξη Ελλάδα και Κύπρο. Δεν έσπευσαν καν να καταδικάσουν κατ’ ελάχιστο με δηλώσεις από τη πρώτη στιγμή τις παράνομες αυτές ενέργειες και την ακραία ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Η αιτία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις οικονομικές σχέσεις που έχει η Τουρκία με ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα στον τομέα των εξοπλιστικών, θα λέγαμε ότι η απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών για κυρώσεις εναντίον της γείτονος είναι ευθέως ανάλογη με τις συμφωνίες που έχουν συνάψει μαζί της για αγορές ή γενικότερα συνεργασίες στον αμυντικό τομέα. Εντάξει, θεμιτό, αλλά να απειλούν δύο κράτη μέλη της Ε.Ε. και κάποιοι να αδιαφορούν εντελώς, είναι απαράδεκτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν «μασάει» τα λόγια του, κατά τη συνάντηση στην Αθήνα με τον Ισπανό ομόλογό του, φρόντισε να σχολιάσει με αιχμηρό τρόπο τη στάση της ηγεσία των Ιβήρων, με αφορμή την ενισχυμένη συνεργασία Μαδρίτης – Άγκυρας και τη συμφωνία για πώληση ισπανικών οπλικών συστημάτων στο τουρκικό καθεστώς.

Κάνοντας αναφορά στον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών για την «τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ήδη από το 2008 με την κοινή τους θέση τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να μην εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

«Μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είχα διατυπώσει τις θέσεις αυτές και σε επιστολή που είχα στείλει εδώ και 1 χρόνο στην προκάτοχο του και σε άλλους ομόλογους της ΕΕ. Τις θέσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει αναπτύξει επανειλημμένος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαίους ηγέτες και όργανα», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε οποίες προκλήσεις αντιμετωπίζει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Από πλευράς του, ο κ. Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εστίασε στα κοινά συμφέροντα, τους κοινούς στόχους, την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αμφότερες είναι ευρωπαϊκές, μεσογειακές, σύμμαχες, φίλες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έκανε λόγο για ειλικρινή σχέση και σύμπλευση σε πάρα πολλά θέματα.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται μέσα από τα ευρωπαϊκά πλαίσια και μέσα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις» διαβεβαίωσε ο κ. Αλμπάρες.
«Αγαπητέ Νίκο δε θα ξεχάσω ποτέ την ημερομηνία της γέννησης σου συμπίπτει με τη μάχη της Ναυπάκτου!» δήλωσε δε χαριτολογώντας.

Ορθώς ο κ. Δένδιας δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλητικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων. Πρέπει όλη στη Γηραιά Ήπειρο να αντιληφθούν ότι όταν θίγεται η ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου θίγεται και η ασφάλεια της ΕΕ. Αυτό αποτελεί θεμελιώδη αρχή και είναι πέρα και πάνω από τα επιμέρους συμφέροντα του κάθε κράτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ράδιο Αρβύλα – Κανάκης: «Τι ζούμε; Γι’ αυτό βγήκαμε σήμερα στον αέρα»

Σοκαριστική αποκάλυψη: Σύλληψη νηπιαγωγού που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 4χρονου

Στενός συνεργάτης του Τράγκα κατηγορεί τον γιατρό του: «Δεν τιμά τον νεκρό, πρώην ασθενή του»

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...