Ο «γερμανικός συμβιβασμός» τα δίνει όλα στον Βίκτορ Ορμπαν

Μοιραστειτε το

H κυβέρνηση Μέρκελ κατηγορείται ότι ενδίδει στους εκβιασμούς της Ουγγαρίας σε ότι αφορά στον έλεγχο των ευρωπαϊκό κονδυλίων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την ώρα που Γερμανοί διπλωμάτες προσπαθούν να «συμβιβάσουν» τις διαφορές, οι οποίες απειλούν να εκτροχιάσουν τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφώνησαν ένα συνολικό πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ στην περιπετειώδη, γεμάτη παζάρια, σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, αλλά η διατύπωση αυτής της γενικής συμφωνίας σε νομικά κείμενα που πρέπει να έχουν την έγκριση και του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων για να τεθούν σε ισχύ, εξελίσσεται σε έναν νέο εφιάλτη. 

Με την πανδημία να επανέρχεται στην Ευρώπη και τις οικονομίες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, το «συμβιβαστικό» σχέδιο της Γερμανικής προεδρίας που διέρρευσε, έχει δεχθεί έντονη κριτική από την Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες, αλλά και από πολλούς ευρωβουλευτές.

Αρχικά, το νομικό πλαίσιο που προτάθηκε από την Κομισιόν τον Ιούλιο είχε στόχο να διασφαλιστεί ότι μόνο οι χώρες που τηρούν και σέβονται την αρχή του κράτους δικαίου μπορούν να επωφελούνται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εν μέσω σοβαρών παραβιάσεων από τουλάχιστον δυο χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η κυβέρνηση Ορμπαν απείλησε στη συνέχεια ανοιχτά ότι η ουγγρική Βουλή θα καταψηφίσει ευρωπαϊκό προυπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης εάν αυτό το σχέδιο τεθεί τελικά σε ψηφοφορία. 

Τότε η γερμανική προεδρία ετοίμασε το δικό της «σχέδιο», ένα νέο συμβιβασμό με συνταγή Βερολίνου, περιορίζοντας όσο μπορούσε τον ορισμό του κράτους δικαίου για να ικανοποιήσει, όπως λένε οι επικριτές του, την εθνικιστική κυβέρνηση του Ορμπαν.  «Οι τελευταίες αυτές προτάσεις οπισθοχωρούν σε σημαντικά σημεία», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην εφημερίδα Guardian. «Περιορίζει τον ορισμό της κατάχρησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εκστρατείας κατά της διαφθοράς».

Οπως προειδοποίησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον επόμενο προϋπολογισμό των 27 μόνο εάν υπάρχει «ένας λειτουργικός μηχανισμός ελέγχου της τήρησης του κράτους δικαίου». Το γερμανικό σχέδιο, λέει, «είναι χειρότερο» από αυτό που συμφώνησαν οι ηγέτες τον Ιούλιο και ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει «γιατί η γερμανική προεδρία υποχωρεί απέναντι στις απαιτήσεις του Βίκτορ Ορμπαν». Οπως εκτιμά ο Φρόιντ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα υποχωρήσει εάν καταλάβει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Νέες απειλές

Προς το παρόν κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποίησε μόλις χθες ότι δεν θα υπάρξει «συναίνεση» από τη χώρα του που να διευκολύνει τον οποιονδήποτε «να μας απειλεί κουνόντας το δάκτυλο, μόνο και μόνο επειδή δεν του αρέσει η κυβέρνησ μας». Στο πλευρό του έσπευσε και η Βουδαπέστη με τον εκπρόσωπο του Ορμπαν να δηλώνει ότι η διαφωνία για το κράτος δικαίου είναι στην ουσία «ένα κρυφό όπλο» για να μην γίνει η εκταμίευση των κονδυλίων. 

Από την άλλη, εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο, Ολλανδία, Φινλανδία και άλλες χώρες του βορρά, δηλώνουν αμετακίνητες: πρέπει να υπάρχει, λένε, στενή σύνδεση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με τις αρχές του κράτους δικαίου.

«Χέρι βοήθειας» από το… Νότο;

Ανώτεροι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η συμφωνία για τις αμφιλεγόμενες διατυπώσεις περί κράτους δικαίου μπορεί και να εγκριθούν εφόσον υπάρχει υποστήριξη από τις κυβερνήσεις του ταλαιπωρημένου Ευρωπαϊκού νότου και των ευρωβουλευτών τους. Αλλωστε, εκτιμούν, ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οικονομίες των οποίων έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, έχουν να χάσουν πολλά εάν δεν ξεκλειδώσουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Το πρόβλημα θα συζητήσουν πάλι αύριο, Τετάρτη, οι πρεσβευτές των χωρών μελών, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διαφωνίες θα βγουν πάλι στην επιφάνεια στην σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όταν οι ηγέτες θα έχουν να συζητήσουν τις κρίσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που παραμέλησαν εν μέσω της πανδημίας. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...