Ούτε λέξη για κυρώσεις από τον Μάας

Μοιραστειτε το

Μπορεί η Τουρκία να έχει κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο (Oruc Reis, Barbaros, Βαρώσια), ωστόσο το Βερολίνο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας ή να την προειδοποιήσει με επιβολή μέτρων εναντίον της, όπως είναι οι οικονομικές κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον εξάμηνο, η Γερμανία ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε., ενώ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (15 και 16 Οκτωβρίου) θα διεξαχθεί ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, στο οποίο αναμένεται να τεθεί το θέμα της Τουρκίας.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε Αθήνα και Λευκωσία, αναγνώρισε πως οι τουρκικές ενέργειες κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή, ωστόσο επέμεινε απλώς στην ανάγκη διαλόγου και διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. 

Ειδικότερα, από την Αθήνα ο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, δήλωσε ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μη φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό».

Όπως ανέφερε, «οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση», προσθέτοντας πως οι προσπάθειες από πλευράς Βερολίνου «μάς οδήγησαν στο να έχουμε χώρο για να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, πράγμα που για μας είναι η μόνη οδός».

Νωρίτερα, από τη Λευκωσία, ο Μάας εξέφρασε τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι κινήσεις του Oruc Reis «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε». 

Όσο για το θέμα των Βαρωσίων είπε ότι «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Πάντως, ο Μάας σκόρπισε… αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο. Αφού είπε ότι για την επίλυση του προβλήματος υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, πρόσθεσε τα εξής: «Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία».

Τις ευρωπαϊκές ενέργειες αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος καλούν την Ε.Ε. να δράσει και να ανακόψει την προκλητικότητα της Άγκυρας. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενος στις αποφάσεις της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, υπενθύμισε πως «στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς -ως Ευρωπαϊκή Ένωση- θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε». Όπως πρόσθεσε, «θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Μάας, δήλωσε ξεκάθαρα πως «η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας». Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, κατέστησε σαφές πως υφίσταται ζήτημα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας που αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ορισμένα κράτη της Ε.Ε., όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μάας, έστειλε το μήνυμα πως αναμένουν ενέργειες από την Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουν στην αποτελεσματική αντίδραση της Ε.Ε. Πρόσθεσε πως «αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της Ε.Ε., η αλληλεγγύη και η προάσπιση του δικαίου». 

Σημειώνεται τέλος, ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο κι ο κ. Δένδιας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας, όσο το Oruc Reis βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...