«Οχυρώνεται» η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Μοιραστειτε το

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων δέχθηκε σήμερα η Γαλλία, με μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς στη Νίκαια και αρκετούς τραυματίες. Οι επιθέσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες μετά την αποτρόπαια δολοφονία καθηγητή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του. Στη συνέχεια, τα σκίτσα προβλήθηκαν εκτενώς στη χώρα, προκαλώντας την κλιμάκωση της επίθεσης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Παρισιού.

Αποτέλεσμα των σημερινών επιθέσεων είναι η χώρα να τεθεί στο ανώτατο επίπεδο ασφαλείας, με τις δυνάμεις του στρατού να αυξάνουν την παρουσία τους στους δρόμους της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών, καθώς από 3.000 θα αναπτυχθούν 7.000 σε όλη την επικράτεια. Ο στρατός θα επιφορτιστεί με τη φύλαξη και την προστασία συγκεκριμένων σημείων και περιοχών, όπως είναι τα σχολεία και οι θρησκευτικοί χώροι.

Φονική επίθεση σε εκκλησιά στη Νίκαια

Σήμερα, λοιπόν, ένας ένοπλος επιτέθηκε κατά των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ στη Νίκαια της Γαλλίας, σκοτώνοντας συνολικά τρεις ανθρώπους (δύο γυναίκες και δύο άνδρες). Ο δράστης έκοψε τον λαιμό μιας 70χρονης εντός του ναού, ενώ μαχαίρωσε άλλη μια 40χρονη γυναίκα, η οποία εξέπνευσε αργότερα μέσα σε κοντινό μπαρ, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο. Νεκρός έπεσε και ο νεωκόρος του ναού, ενώ κι άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. 

Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο Θεός είναι ο Ύψιστος»), ακόμα και αφού τραυματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές που έσπευσαν στο σημείο και τον πυροβόλησαν επιχειρώντας να τον σταματήσουν. Πρόκειται για έναν 21χρονο που ονομάζεται Μπραχίμ Αουσάουι, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και δήλωσε ότι έδρασε μόνος του. 

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης –που επικαλούνται τις αρμόδιες αρχές της χώρας τους– ο δράστης προέρχεται από την Τυνησία και είχε φτάσει ως μετανάστης στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από εκεί προωθήθηκε στο Μπάρι τον Οκτώβριο. Αν και οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να απελαθεί, αυτός βρέθηκε ελεύθερος και κατάφερε να φτάσει στη Γαλλία. Σύμφωνα πάντα με ιταλικά ΜΜΕ, ο δράστης δεν είχε υποβάλει αίτημα ασύλου. 

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της χώρας ξεκίνησε έρευνα για «ανθρωποκτονία» και «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

AP PHOTO

Άλλα δύο επεισόδια σε Αβινιόν και Λιόν

Σε άλλο περιστατικό στην Αβινιόν, η αστυνομία σκότωσε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να απείλησε έναν περαστικό με όπλο και να φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Επίσης, άλλος ένας άνδρας, γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Λιόν, ενώ κρατούσε μαχαίρι. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόλαβαν ακόμα μια τραγωδία, καθώς ο άνδρας αυτός φέρεται να είναι γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, ως ακραίος ισλαμιστής.

Επίθεση στο γαλλικό προξενείο της Τζέντα

Ακολούθησε επίθεση με μαχαίρι σε βάρος ενός φύλακα του γαλλικού προξενείου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα και τη γαλλική πρεσβεία, ένας Σαουδάραβας συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

«Ο φρουρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Καλούμε τους συμπατριώτες μας στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση», ανέφερε η πρεσβεία.

Σφοδρή αντιπαράθεση Μακρόν με Ερντογάν

Οι νέες επιθέσεις έγιναν λίγες μέρες μετά το αποκεφαλισμό του Σαμουέλ Πατί, από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Ο δράστης ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή, γιατί έδειξε δείξει στους μαθητές σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Στο νέο του πρωτοσέλιδο το εβδομαδιαίο περιοδικό σατίρισε τον Τούρκο πρόεδρο με τον Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει νέα πυρά και την προεδρία του να προαναγγέλλει «διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου».

Μετά τη δολοφονία του Πατί ακολούθησαν μαζικές «εκκαθαρίσεις» υπόπτων για συμμετοχή σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, ενώ αυξάνεται η οργή σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου με κυβερνήσεις και διαδηλωτές να κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

Μήνυμα ειρήνης από τον Γάλλο ΥΠ.ΕΞ.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έστειλε σήμερα ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης».

«Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...