«ΟΧΙ» των ευρωπαϊκών συνδικάτων σε νεοφιλελεύθερη ηγεσία του ΟΟΣΑ

Μοιραστειτε το

Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα επιλέξει έναν υποψήφιο από μια λίστα 10 προσωπικοτήτων για να διαδεχθεί τον σημερινό γενικό γραμματέα, Aνγκελ Γκουρία, για πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.

Tην έντονη ανησυχία του για πισωγύρισμα του ΟΟΣΑ σε ακραίες αντικοινωνικές θέσεις εάν επικρατήσει στην ηγεσία του ένας πολιτικός που είναι γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και την αντεργατική πολιτική που εφάρμοσε ως μέλος της αυστριαλιανής κυβέρνησης Aμποτ-Τούρνμπουλ και Μόρισον εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Λούκα Βιζεντίνι.

Oι φόβοι που εκφράζονται αφορούν τον Ματίας Κόρμαν, για τον οποίο ο Λ. Βιζεντίνι είπε χαρακτηριστικά: «Eίναι πρώην υπουργός της Αυστραλίας, γνωστός για την απαράδεκτη θέση του σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Είναι, επίσης, νεοφιλελεύθερος και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πρόσφατες προοδευτικές εξελίξεις που σημειώνονται στον ΟΟΣΑ».

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την τελική έκθεση και τoν επίσημo διορισμό του νέου γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου, η δήλωση του επικεφαλής της ΕΤUC αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περίοδο, όπως αυτή της θητείας Γκουρία, κατά την οποία o OΟΣΑ έβαλε υψηλά στην ατζέντα του τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα για την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες-μέλη του, η παντελώς αντίθετη θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης, στην οποία υπήρξε εξέχον μέλος ο γερουσιαστής Μ. Κόρμαν, προοιωνίζεται πισωγύρισμα.

O υπουργός Οικονομικών ήταν αλλεργικός σε συνταγές αύξησης των μισθών και ο ίδιος συχνά έλεγε ότι «η ευελιξία προς τα κάτω των μισθών ήταν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχιτεκτονικής της οικονομίας μας, διότι οι πολιτικές που στοχεύουν στην αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση στην ανεργία». Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ανισότητα μισθών και εισοδημάτων στην Αυστραλία έχει φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, με το εργατικό εισόδημα να συρρικνώνει το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό την τελευταία 60ετία, η στασιμότητα των ημερομισθίων να κλείνει ήδη μια οκταετία και η χώρα να αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον ανασφαλείς χώρες σε ό,τι αφορά την προστασία της εργασίας. Ο ίδιος ο Κόρμαν, ως υπουργός Οικονομικών, έχει στο ενεργητικό του πάνω από 20.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα της χώρας του καθώς και μεγάλες μειώσεις στον προϋπολογισμό για τις κοινωνικές δαπάνες.

Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα επιλέξει έναν υποψήφιο από μια λίστα 10 προσωπικοτήτων για να διαδεχθεί τον σημερινό γενικό γραμματέα, Aνγκελ Γκουρία, για πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.

Πρόκειται για τους εξής υποψηφίους: Mathias Cormann (Αυστραλία), Αννα Διαμαντοπούλου (Ελλάδα), Vladimír Dlouhý (Τσεχία), Philipp Hildebrand (Ελβετία), Kersti Kaljulaid (Εσθονία,) Ulrik V. Knudsen (Δανία), Michał Kurtyka (Πολωνία), Christopher Liddell (ΗΠΑ), Cecilia Malmström (Σουηδία), William Morneau (Καναδάς). Το Συμβούλιο που θα κάνει την επιλογή του νέου γενικού γραμματέα αποτελείται από τους πρεσβευτές των κρατών-μελών και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή
Author: Χριστίνα Κοψίνη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...