Οριστική η αναβολή του Πτωχευτικού

Μοιραστειτε το

Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν προκρίνει την κατάτμηση εφαρμογής του νέου Κώδικα ώστε ένα τμήμα του να ξεκινήσει την 1η Απριλίου και να δοθούν δείγματα… καλής γραφής στους θεσμούς.

Επικυρώνεται, ενδεχομένως και σήμερα η μετάθεση εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Πέρα από το βουνό εκκρεμοτήτων, δηλαδή της έκδοση 50 ΚΥΑ που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου πλαισίου και της τεχνολογικής υποδομής, η χρονική συγκυρία κάθε άλλο παρά θα ευνοούσε πολιτικά την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα «σκληρό» πλαίσιο που βασίζεται κυρίως στη ρευστοποίηση και όχι στην αναδιάρθρωση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τράπεζες και Δημόσιο.

Ρεαλιστικό σενάριο θεωρείται η μετάθεση της πλήρους εφαρμογής του μέχρι το φθινόπωρο

Σημειώνεται ότι η δέσμευση για νέο πτωχευτικό πλαίσιο από την 1η Ιανουαρίου 2021 είχε αναληφθεί με τα προ-πανδημίας δεδομένα που προέβλεπαν ότι ο Πτωχευτικός θα ψηφιζόταν τον Απρίλιο του 2020. Δηλαδή, θα υπήρχε περιθώριο 8 μηνών για τη δευτερογενή νομοθεσία, τη δημιουργία του ιδιωτικού φορέα για τα ακίνητα κ.α.

Το ενδεχόμενο αναβολής του Πτωχευτικού ήταν ορατό ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.». Η αναβολή μπορεί να είναι «ευπρόσδεκτη» στο εσωτερικό, ωστόσο δημιουργεί τριβή στις σχέσεις με τους θεσμούς, καθώς ο Πτωχευτικός είναι ψηλά στην ατζέντα της αξιολόγησης.

Για τον λόγο αυτό, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν προκρίνει την κατάτμηση εφαρμογής του πλαισίου ώστε ένα τμήμα του να ξεκινήσει την 1η Απριλίου και να δοθούν δείγματα… καλής γραφής στους θεσμούς.

Ομως τόσο οι τράπεζες όσο και η PWC που έχει τον ρόλο συμβούλου του Δημοσίου τοποθετούν την πλήρη εφαρμογή του Πτωχευτικού μεταξύ Ιουνίου – Οκτωβρίου, με το πιο ρεαλιστικό σενάριο να είναι αυτό του φθινοπώρου.

Υπογραμμίζεται ότι η Οδηγία της Ε.Ε. δίνει περιθώριο εφαρμογής μέχρι τον Ιούλιο του 2022 «για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εφαρμογή της», όπως έχει επισημάνει η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στις 12 Νοεμβρίου.

Η «Γέφυρα»

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα», η τρίμηνη παράταση που έχει προαναγγελθεί δεν αφορά την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας πέραν του 9μηνου που το κράτος επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού δανείου, ούτε την υποβολή αιτήματος υπαγωγής, αλλά το χρονικό διάστημα που έχουν δικαίωμα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, που έχουν υποβάλει αίτημα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020, να ρυθμίσουν με την τράπεζα το δάνειό τους -είναι προϋπόθεση του προγράμματος– ώστε να λάβουν την επιδότηση.

Επιπρόσθετα, πολλοί από τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι ενταγμένοι σε μορατόρια, τα οποία πρέπει να λήξουν ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί. Ετσι, στην πραγματικότητα μετατίθεται η έναρξη της καταβολής της επιδότησης.

Σημειώνεται ότι από τις 160.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο «Γεφυρα» έχουν εγκριθεί περίπου 100.000.

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...