Οργισμένη απάντηση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε άρθρο των «Νέων» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας με επιστολή της προς την εφημερίδα «Τα Νέα» διαμαρτύρεται για άρθρο συντάκτη της, στο οποίο, όπως αναφέρει, «κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία» για τη στάση της στην ΕΕ και την άσκηση βέτο σε ότι αφορά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Ο.Ε)

Προς: τον κύριο Βαγγέλη Λιατούτη, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας « ΤΑ ΝΕΑ»

Θέμα: Απάντηση στο δημοσίευμα με τίτλο « Αντιευρωπαϊκή στάση» στο φύλλο, με αρ. 913 της 22-9-2020.

Αξιότιμε κύριε Λιατούτη,

Στο ανωτέρω άρθρο ο συντάκτης σας, κ. Ηλίας Κανέλλης κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στο πολιτικό και ανθρωπιστικό προφίλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ουσιαστικά μπλόκαρε το σχέδιο επιβολής κυρώσεων στην Λευκορωσία». Την κατηγορεί ότι εκτίμησε οπορτουνιστικά και ότι συμψηφίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες με το δικό της πρόβλημα.

Εκφράζουμε την προσήλωση και την στήριξή μας στις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού της Λευκορωσίας, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου. Διεκδικούμε όμως παράλληλα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Οι πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες αυτές αξίες καταπατώνται στην Κύπρο από το 1974, για 46 συνεχόμενα χρόνια και ουδείς πράττει τα αναγκαία για να τερματιστεί η παράνομη κατοχή του 36,5% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Η Ε.Ε στην οποία προσβλέπουμε ως Ευρωπαίοι, να διαφυλάξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αδρανεί και μερικές από τις ηγέτιδες χώρες της,  στηρίζουν απροκάλυπτα την Τουρκία, λόγω ιστορικών και κυρίως οικονομικών δεσμών και συμφερόντων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δέχονται νέα στρατιωτική εισβολή από τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ τους, απειλές, εκβιασμούς και διεκδικήσεις του υποθαλάσσιου πλούτου τους, για κατάληψη 16 ελληνικών νησιών, για την υλοποίηση του οράματος του Ερντογάν περί «γαλάζιας πατρίδας».

Τι έκαναν οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας με εξαίρεση την Γαλλία και την Αυστρία μέχρι αυτή την στιγμή για να ανακόψουν τον τουρκικό ιμπεριαλισμό; Επέδειξαν σεβασμό στις αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής ένωσης; Επέδειξαν και επιδεικνύουν ευρωπαϊκή ή αντιευρωπαϊκή στάση;

Η πολιτική του κατευνασμού « του καλού παιδιού» για 46 χρόνια είχε μηδενική απόδοση και όσοι επιμένουν σε αυτήν αντιστρατεύονται την κοινή λογική και την λογική των διεθνών σχέσεων.

Ο ανωτέρω δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι η λύση του κυπριακού « δύο φορές το 2004 και το 2017, ναυάγησε με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς…». Η τοποθέτηση αυτή είναι προφανώς αυθαίρετη, αλλά επιδεικνύει και ασέβεια προς τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αρχές, που επιχειρεί να αναδείξει.

Το 2004 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δημοψήφισμα στην ιστορία της Κύπρου και το 76% των Ελλήνων της Κύπρου απέρριψε το σχέδιο Ανάν, διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν ετεροβαρές και πίστεψε ότι ήταν διχοτομικό, αφού θα ίδρυε δύο κράτη, το τουρκοκυπριακό και το
ελληνοκυπριακό και κατοχύρωνε στις αγγλικές βάσεις υφαλοκρηπίδα και εναέριο χώρο, δηλαδή δημιουργούσε ουσιαστικά τρίτο κράτος.

Σε κάθε περίπτωση στα δημοψηφίσματα οι πολίτες κάθε κράτους καλούνται να εκφράσουν ελεύθερα την βούλησή τους και όσοι πιστεύουν στην Δημοκρατία, οφείλουν να σέβονται το αποτέλεσμα διαφορετικά είναι «δημοκράτες» κατά το δοκούν.

Το 2017 επίσης, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολόγησε και έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες συγκλίσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα εξασφάλιζε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και όχι την τουρκοποίηση της Κύπρου. Με ποια λογική ή δημοκρατική βάση αποφαίνεται ότι ευθύνεται η Κύπρος για την μη λύση και όχι η ιμπεριαλιστική Τουρκία, που παραβιάζει για 46 χρόνια το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε;

Σε ότι αφορά στο φερόμενο ως δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» είναι άνευ σημασίας και λογικής των διεθνών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να συναποφασίζουν την κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικότητας και ουδείς νομιμοποιείται « να νίπτει τας χείρας του».

Η Ελλάδα έχει συμβατική υποχρέωση απέναντι στην Κύπρο διότι βάσει της Συνθήκης Ζυρίχης- Λονδίνου είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Οι άλλες δύο είναι η Τουρκία και η Αγγλία που συνεργάζονται για τον διαμελισμό ή την τουρκοποίηση της Κύπρου.

Έχει εθνική υποχρέωση, αφού στην Κύπρο κατοικούν 800.000 έλληνες με τρισχιλιετή ελληνική ιστορία.

Έχει στρατηγικό συμφέρον, διότι αν εγκαταλειφθεί μόνη η Κύπρος, η Τουρκία θα την θέσει υπό τον έλεγχό της και θα ελέγξει στρατηγικά ολόκληρο το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Εμείς εμπιστευόμαστε την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τον πατριωτισμό του ελληνικού λαού, που όποτε κλήθηκε από την ιστορία υπερασπίστηκε με το αίμα του την ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και γι΄ αυτό είμαστε αιώνια ευγνώμονες.

Καλούμε τον πολιτικό κόσμο και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, να σταθεί στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Κυπριακής δημοκρατίας, πολιτικά και στρατιωτικά και να μην επαναλάβει το εθνικό αμάρτημα « Η Κύπρος κείται μακράν»

Είναι γνωστή η προσπάθεια ορισμένων κέντρων να προωθούν την διχαστική άποψη ότι η Κύπρος ως ξεχωριστό κράτος πρέπει μόνη της να αντιμετωπίσει την Τουρκία και η Ελλάδα να εφαρμόσει την δική της πολιτική.

Καλούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πολιτικό κόσμο Ελλάδας και Κύπρου και τον απόδημο Ελληνισμό, από κοινού να σχεδιάσουν την κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της κοινής απειλής που δεχόμαστε από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Συλλούρης

Ο Γενικός Γραμματέας

Λευτέρης Κωνσταντινίδης 

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα