Οργή στο Ιράν μετά τις δηλώσεις Πομπέο για εκ νέου εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ

Μοιραστειτε το

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ήττα στην κίνησή τους για την επιβολή εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας του, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε την αποκατάσταση της εφαρμογής όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ, κατά του Ιράν.

«Η Αμερική προσεγγίζει μία σίγουρη ήττα, στην κίνησή της για τις κυρώσεις… Αντιμετωπίζει την ήττα και την αρνητική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα. Δε θα υποκύψουμε ποτέ στις αμερικανικές πιέσεις και το Ιράν θα δώσει μία συντριπτική απάντηση στο μπουλίνγκ της Αμερικής», είπε ο Ροχανί.

Η χθεσινή ανακοίνωση Πομπέο, ο οποίος διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν τελούν «εκ νέου σε ισχύ» προκάλεσε την αντίδραση και της Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα την μονομερή δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές της Ουάσινγκτον στερούνται νομικής βάσης.

«Οι παράνομες πρωτοβουλίες και ενέργειες των ΗΠΑ δεν μπορούν εξ ορισμού να έχουν νόμιμες διεθνείς συνέπειες για τις άλλες χώρες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία, σημαντική σύμμαχος του Ιράν, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για μια «θεατρική παράσταση» και υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δηλώσεις «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «επιδιώκουν να αναγκάσουν όλον τον κόσμο να φορέσει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας» και να αποδεχθεί τη δική τους οπτική για τα γεγονότα.

Η στάση της Ουάσινγκτον προκαλεί «μεγάλο πλήγμα στην αρχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” και δείχνει ανοιχτά «περιφρόνηση για τις αποφάσεις του και για τη διεθνή νομοθεσία στο σύνολό της», προσθέτει η Μόσχα.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, κι όχι μόνον για μας, αλλά και για τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επίσης», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία προσθέτει εξάλλου ότι «υποστηρίζει πλήρως» τη θέση της πλειονότητας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία οι πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον είναι νομικά “κενές” και σημειώνει ότι οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν.

Η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τον κόσμο να «μιλήσει με μια φωνή» κατά των «ανεύθυνων ενεργειών» των ΗΠΑ, μετά την μονομερή δήλωση της Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης επανήλθαν σε ισχύ.

«Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και όλες τις χώρες του κόσμου να αντιταχθούν στις ανεύθυνες αυτές ενέργειες» των ΗΠΑ και «να μιλήσουν με μια φωνή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...