Οποιος πρόλαβε σε 23 λεπτά… Εξοικονόμησε

Μοιραστειτε το

Εγκρίθηκαν 3.191 αιτήσεις σε Ηπειρο – Ιόνιο ● Σε περίπου 22.000 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση επιχορήγηση των ακινήτων ● Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την Αττική

Μέσα σε 23 λεπτά κρίθηκε χθες στην Ηπειρο η μάχη των ενδιαφερομένων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η οποία την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναληφθεί στο πεδίο της Αττικής. Οπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αιτήσεις για επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ξεκίνησε χθες από τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις άνοιξε στις 10.00 π.μ. με αποτέλεσμα:

■ Στην Ηπειρο έκλεισε στις 10.23, καθώς υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.761. Δεσμεύτηκε έτσι συνολική επιχορήγηση 61,8 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε 22.344 ευρώ ανά ακίνητο.

■ Στα Ιόνια Νησιά η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 και υποβλήθηκαν 1.057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.216 ευρώ.

Στο πρόγραμμα ακολουθούν οι αιτήσεις για τις Περιφέρειες:

■ Αττικής στις 10.00 π.μ. της 14ης Δεκεμβρίου με συνολικό προϋπολογισμό 160 εκατομμύρια ευρώ

■ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου στις 16/12 με προϋπολογισμούς 31,5 και 48 εκατομυρίων αντίστοιχα.

■ Δυτικής Ελλάδας στις 18/12 με προϋπολογισμό 57 εκατ.

■ Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου στις 21/12 με προϋπολογισμούς 31, 12 και 27 εκατομμυρίων

■ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 11/1/2021 με κονδύλια 74 εκατ.

■ Δυτικής Μακεδονίας στις 13/1 με 73,5 εκατ.

■ Κεντρικής Μακεδονίας στις 15/1 με 130 εκατ.

■ Θεσσαλίας στις 20/1 με 84 εκατομμύρια ευρώ

Στις 18/1 θα υποβληθούν οι αιτήσεις για εργασίες σε πολυκατοικίες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «πολύ καλό» το ξεκίνημα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», καθώς «το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με διαφάνεια». Για όσους φέτος δεν πρόλαβαν στις συγκεκριμένες περιφέρειες, παρέπεμψε στις δράσεις «Εξοικονομώ» που θα προκηρυχθούν τον επόμενο χρόνο.

Ακριβότερη η Ταυτότητα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β5447) η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου που ενεργοποιεί ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2020 την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων. Πρόκειται για εργαλείο που θα παρακολουθεί κάθε ακίνητο από την ώρα που κατασκευάζεται, ενώ θα αλλάξει τα δεδομένα και στις διαδικασίες υπαγωγής των αυθαιρέτων σε διαδικασία τακτοποίησης.

Η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος θα γίνει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), που ορίζεται και πάροχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το ΥΠΕΝ, τους μηχανικούς και τους πολίτες. Στόχος είναι να αποτυπωθούν τα χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ενώ για κάθε πιστοποιητικό από το σύστημα θα καταβάλλεται τέλος 20 ευρώ.

Στο νέο αυτό ηλεκτρονικό σύστημα θα έχουν πλέον διαβαθμισμένη πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η ΑΑΔΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Κτηματολόγιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι οι μηχανικοί που έχουν την ευθύνη υποβολής των στοιχείων θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο ακριβείς στην αποτύπωση της κατάστασης των ακινήτων.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η αλλαγή των δεδομένων και των απαιτήσεων είναι πιθανό να οδηγήσει και σε αύξηση των αμοιβών που ζητούν οι μηχανικοί ειδικά στις διαδικασίες για την υπαγωγή αυθαιρέτων στις κατηγορίες που επιτρέπονται. Υπενθυμίζεται ότι από τις 30/9/20 έληξε η προθεσμία για υπαγωγή αυθαιρέτων της «βαριάς» κατηγορίας 5, αλλά με τον πρόσφατο χωροταξικό νόμο κάποιες αυθαιρεσίες μεταπήδησαν στην κατηγορία 4.

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...