Ομόφωνα στην Ασπασία Παπαδοπεράκη το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»

Μοιραστειτε το

Μία εμβληματική μορφή της Τέχνης, την Ασπασία Παπαδοπεράκη, αποφάσισε να τιμήσει ο Δήμος Ηρακλείου με την απονομή του εφετινού  Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Η αρμόδια Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό. Η Ασπασία Παπαδοπεράκη έχει ένα πλούσιο, πρωτότυπο και πολυεπίπεδο έργο στις εικαστικές τέχνες αλλά και στην συγγραφή. Μετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ γλυπτά της μνημειακού τύπου κοσμούν πόλεις σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σαμοθράκη, και αλλού, καθώς και στην Κύπρο.

Φιλοτέχνησε το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας στην Αθήνα,  την Ηλέκτρα Αποστόλου στο Νέο Ηράκλειο, τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας στου Παπάγου, πραγματοποίησε με ριζοσπαστικό τρόπο τις προτομές του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και του Νίκου Ξυλούρη στο Ηράκλειο.

Μεταξύ των πολλών εκθέσεων που έλαβε μέρος ενδεικτικά αναφέρονται η συμμετοχή της το 1979, στην έκθεση «Δέκα Γλύπτες» στην  Εθνική Πινακοθήκη, το 1986, στο πλαίσιο του θεσμού «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και στου Συνεδρίου AICA, στον Σύλλογο Γλυπτών, με θέμα «Στοιχεία στην Τέχνη του 20ού αιώνα από τον Θησαυρό των Σιφνίων», επίσης το 1986 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, με θέμα «Η γυναίκα στην Αντίσταση», το 2009 στην Αλεξάνδρεια στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, σε έκθεση για τον Καβάφη. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...