«Ομοσπονδία υπολογιστικού νέφους»

Μοιραστειτε το

Είκοσι πέντε χώρες της Ε.Ε. και η Κομισιόν προαναγγέλλουν τη συγκρότηση «Συμμαχίας για τα βιομηχανικά δεδομένα» μέχρι το τέλος του έτους, με προφανή στόχο να βάλουν φρένο στη μονοπώληση του πεδίου από τις αμερικανικές ψηφιακές πολυεθνικές.

Είκοσι πέντε χώρες της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συνυπογράφουν διακήρυξη υπέρ μιας «ομοσπονδίας (υπολογιστικών) νεφών» στην Ενωση και το γεγονός χαιρέτισαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γερμανική προεδρία της Ε.Ε.

Τη διακήρυξη δεν έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής η Δανία και η Ιρλανδία, στην οποία έχουν εδώ και χρόνια με ξεχωριστές συμφωνίες αναπτύξει κέντρα δεδομένων και παροχής υπηρεσιών νέφους οι αμερικανικοί κολοσσοί του πεδίου (Amazon, Microsoft και Google). Κι είναι ένα ερώτημα σε ποιον βαθμό η διακήρυξη για μια ευρωπαϊκή «ομοσπονδία νεφών» είναι συμβατή με τη συμφωνία για επένδυση της Microsoft που προωθεί η κυβέρνηση.

Η διακήρυξη των 25 τονίζει:

■ Τα κράτη-μέλη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ασφαλών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών νέφους σε όλη την Ευρώπη. Το υπολογιστικό νέφος επιτρέπει την καινοτομία στις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το 5G / 6G, η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

■ Το υπολογιστικό νέφος επιτρέπει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα να αποθηκεύουν δεδομένα με ασφάλεια, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα πρότυπα.

■ Εθνικές και κοινοτικές επενδύσεις πρέπει να συντείνουν στην ανάπτυξη πράσινων και ασφαλών υπηρεσιών νέφους. Σε συνεργασία με τη βιομηχανία και τους ειδικούς, επόμενος στόχος είναι η διαμόρφωση Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα βιομηχανικά δεδομένα και το νέφος μέχρι το τέλος του έτους.

■ Πρέπει να επιτευχθούν κοινές τεχνικές λύσεις και κανόνες για να εξασφαλιστούν πανευρωπαϊκές διαλειτουργικές υπηρεσίες νέφους.

■ Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αυξηθούν τα ασφαλή, διαλειτουργικά και ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών νέφους, προσβάσιμα ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοσύστατες επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.

Ο αρμόδιος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, χαιρετίζοντας τη διακήρυξη των 25, υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να ενώσει τις δυνάμεις στον έλεγχο των βιομηχανικών και δημόσιων δεδομένων, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και που έχει προφανή στόχο να «αναχαιτίσει» την απόπειρα άλωσης του πεδίου από τις αμερικανικές πολυεθνικές.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποθηκεύονται και να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα πρότυπα. Αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της ψηφιακής μας κυριαρχίας για αυτήν την Ψηφιακή Δεκαετία», είπε ο Μπρετόν.

Η διακήρυξη των 25 είναι ένα πρώτο βήμα υλοποίησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Κομισιόν, κεντρικός στόχος της οποίας είναι να τερματιστεί ο κατακερματισμός λύσεων και κανόνων που προωθούν τα κράτη-μέλη, κατά κανόνα σε συνεργασία με τα αμερικανικά παγκόσμια μονοπώλια, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft που επέλεξε την Ελλάδα για την 8η ευρωπαϊκή βάση της για data center.

Στο πρόσφατο κυβερνητικό σόου παρουσίασης της επικείμενης επένδυσης της πολυεθνικής στην Αθήνα, που πλαισιώθηκε από υπερβολές περί 100.000 θέσεων εργασίας, η ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής για το υπολογιστικό νέφος αγνοήθηκε εντελώς.

Πηγή
Author: Γιάννης Κιμπουρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...