Ολο και μεγαλύτερη η διείσδυση της «πράσινης» ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Μοιραστειτε το

Το 51% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος εκείνης της ημέρας καλύφθηκε από τις ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, η ζήτηση ήταν στις 135,8 Γιγαβατώρες και οι ΑΠΕ έδωσαν τις 68,7 Γιγαβατώρες. Από την ενέργεια που καταναλώσαμε το 40% προήλθε από τον άνεμο και το 11% από τον ήλιο κι άλλες μορφές ΑΠΕ.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε αναμονή προς αδειοδότηση βρίσκονται 11.000 έργα ΑΠΕ. Η ισχύς τους είναι 76 GW (γιγαβάτ) και υπερκαλύπτουν τρεις φορές την ετήσια κατανάλωση ρεύματος και δέκα φορές την απαιτούμενη ισχύ για την επίτευξη του στόχου των ΑΠΕ για το 2030. Μόνο για τον στόχο του 2030, που προβλέπει ότι η ισχύς των ΑΠΕ θα αυξηθεί από 10,5 σήμερα σε 29 GW, θα υλοποιηθούν επενδύσεις 9 δισ. ευρώ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους φορείς της αγοράς καθώς θέλει από το νέο έτος να προχωρήσει σε σταδιακή αλλαγή του καθεστώτος των ενισχύσεων των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ. Αυτές προκύπτουν έπειτα από διαγωνισμό που διενεργεί η ΡΑΕ. Σύμφωνα με τα Νέα το υπουργείο θέλει να περιορίσει την ισχύ με την οποία θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσουν για τρία με τέσσερα χρόνια.

Ενας από τους μεγάλους προβληματισμούς επίσης είναι το γεγονός ότι ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ φέτος αναμένεται να είναι ελλειμματικός κατά 154,4 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μειώσεων των χρεώσεων που αποφάσισε πέρυσι το υπουργείο, καθώς και της πτώσης των τιμών χονδρεμπορικής εξαιτίας της πανδημίας. Η ηγεσία του υπουργείου διαψεύδει κατηγορηματικά πως η όποια λύση θα δοθεί με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...