Ολοταχώς για το Καστελόριζο το «Oruç Reis» – Αμηχανία σε Αθήνα και Ευρώπη

Μοιραστειτε το

Σε σκληρή διπλωματική γλώσσα η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που επαναφέρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι θέμα κυρώσεων, μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex – λίγο πριν τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη – με την οποία η Άγκυρα στέλνει το «Oruç Reis» για σεισμικές έρευνες σε περιοχή μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το ερευνητικό σκάφος τοποθετήθηκε περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η πρώτη κίνηση της Τουρκίας είναι να μην προσεγγίσει τόσο κοντά, δηλαδή στα 6,5 ναυτικά μίλια.

Η νέα οδηγία εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και αναφέρει πως το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινείται από σήμερα (Δευτέρα) και για τις επόμενες δέκα ημέρες σε περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σχεδόν εφαπτομενικά στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

«Η Τουρκία αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις» ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα, που μαζί με την Κύπρο έθεσαν τις εξελίξεις στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπως και το θέμα των παράνομων ενεργειών της γείτονος στα Βαρώσια.

«Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στρέφει τα βέλη του προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του απαράδεκτες και κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστική στάση»

Η κατάσταση κρίνεται ως κρίσιμη τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε εξέλιξη βρίσκονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό μέσα στις επόμενες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση» από την Τουρκία και, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, γνωστοποίησε ότι θα θέσει το ζήτημα στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Από την πλευρά του, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπονόησε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επιβολή κυρώσεων στην σύνοδο κορυφής, λέγοντας: «Η Τουρκία δεν έχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια, γι’ αυτό το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι σημαντικό όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με πηγές από την Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα επανεκκίνησης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εξέφρασε παράπονα κατά της Ελλάδος, λέγοντας ότι έχει εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου.

Συγκρατημένες οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Την «αρνητική συμπεριφορά» της Τουρκίας, η οποία «οδηγεί σε κλιμάκωση» τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη νέα τουρκική Navtex και την έξοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις προς την Άγκυρα. 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου.

Αύριο αναμένεται σε Αθήνα και Λευκωσία ο Χάικο Μάας για νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε, κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει και στην Άγκυρα.

«Το άνοιγμα των Βαρωσίων και η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX δυναμιτίζουν και πάλι την κατάσταση στην περιοχή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνεδρίαση της Διευρυμένης Διαρκούς Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε τις εν λόγω τουρκικές ενέργειες ως αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη ενέργεια, που υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης, θα επαναλάβει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα

Στην αντίπερα όχθη, δε φαίνεται να λογαριάζουν ιδιαίτερα τις αντιδράσεις. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επέμεινε πως το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες του όπως είχε προγραμματιστεί, τονίζοντας ότι θα υπάρχει και συμβολή του πολεμικού ναυτικού. «Οι ναυτικές μας δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη συνοδεία και προστασία στα ερευνητικά μας σκάφη, ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε.

«Όσοι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία ως κράτος διαθέτει υψηλή διαπραγματευτική δεινότητα. «Όπως επίσης διαθέτει αντίστοιχη δύναμη για να προστατεύσει τα δικαιώματά της έναντι όσων την απειλούν αντί να προάγουν τη διπλωματία», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter o εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ.

Τις προθέσεις για το «Oruc Reis» έκανε γνωστές και ο υπουργός ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ: «Οι εργασίες συντήρησης του ερευνητικού μας σκάφους Oruc Reis ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας σήκωσε άγκυρα για να ακτινογραφήσει τη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Εάν υπάρχει [κοίτασμα] σίγουρα θα το βρούμε», έγραψε στον λογαριασμό του, στο Twitter.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...