Ολικό Lockdown τύπου Μαρτίου, μετά τα 100.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Μοιραστειτε το

Ολικό Lockdown τύπου Μαρτίου, μετά τα 100.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγη ώρα, μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας  θυμηθούμε τα μέτρα του περασμένου Μαρτίου:

Αναμένουμε να δούμε τί από τα παρακάτω θα ισχύσει στο νέο επικείμενο σκληρό lockdown

Σχολεία, ΑΕΙ, ιδιωτικοί φορείς

Λειτουργία όλων των βαθμίδων της Παιδείας με εξ αποστάσεως διδασκαλία (σύγχρονη ή ασύγχρονη). 

Αγορά  – Εμπορικά καταστήματα: Αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων (μπορούν να επαναλειτουργήσουν μόνο εφόσον μετά από δικό τους αίτημα πάρει σχετική απόφαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων) εκτός από φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων και σούπερ μάρκετ.

Σούπερ μάρκετ: Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ. Η είσοδος πελατών γίνεται με αριθμημένη κάρτα που παραλαμβάνουν στην είσοδο και επιστρέφουν κατά την έξοδο. Στο σημείο επιβάλλεται η δωρεάν διάθεση αντισηπτικού μέσου. Μέλος του προσωπικού θα επιβλέπει την παρουσία στο χώρο
αριθμού μέχρι το όριο που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Ορίζεται αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. χώρου και επιβεβλημένη μεταξύ τους απόσταση 2 μ. Οι χώροι των καταστημάτων επιβάλλεται να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημείαεναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ. Οι επιχειρήσεις επίσης υποχρεώνονται να διασφαλίζουν αποφυγή συνωστισμού και στους χώρους στάθμευσης.

Λειτουργία επιχειρήσεων τις Κυριακές: Μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα αποκλειστικά για εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον για παραγγελίες από ηλεκτρονικό κατάστημα.

Κυριακάτικες Αγορές, Εμποροπανηγύρεις και Αγορές των Καταναλωτών: Αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Συναλλαγές:
Προτροπή για χρήση με πλαστικό χρήμα ή/και μέσω του διαδικτύου τόσο στις ιδιωτικές συναλλαγές όσο και σε αυτές με οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου (π.χ. έκδοση εισιτηρίων).

Πλαφόν στην αγορά προϊόντων: Περιορισμοί στον αριθμό τεμαχίων και ποσοτήτων συγκεκριμένων αγαθών για την ικανοποιητική διαθεσιμότητά τους στην αγορά.

Μετακίνηση και τουρισμός

Αφίξεις στην Ελλάδα: Καραντίνα 14 ημερών για όποιον φτάνει στην χώρα από το εξωτερικό.

Ακτοπλοΐα
– Αερομεταφορές εσωτερικού: Η μετακίνηση από νησιά της ελληνικής Επικράτειας επιτρέπεται μόνο για μόνιμους κατοίκους (και αρχικά όσους θέλουν από αυτά να επιστρέψουν στην ηπειρωτική χώρα).

Μαζικές μεταφορές: Έκτακτο πρόγραμμα λειτουργίας με εκτίμηση για μείωση κατά 50% της κίνησης επιβατών. Συστηματική απολύμανση συρμών και οχημάτων, αποκοπή του χώρου του οδηγού από αυτόν των επιβατών σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Τουρισμός:
Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της Επικράτειας.

Κοινωνικές επαφές

Εστίαση & ψυχαγωγία: Αναστέλλεται η λειτουργία εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.). Για επιχειρήσεις που διαθέτουν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και σερβίρισμα σε αυτά. 

Επίσης, των αιθουσών θεαμάτων και χώρων συναφών δραστηριοτήτων, των βιβλιοθηκών, των μουσείων, των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και κτιρίων, των ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών, πρακτορείων κ.λπ.), των θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κ.λπ.), των χώρων διασκέδασης (ντισκοτέκ, σφαιριστήρια, χώροι συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών και χώρων όπου προσφέρονται άλλες υπηρεσίες θεάματος.

Περιποίηση:
Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων, κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, καθώς και των χώρων παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας.

Άθληση:
Αναστέλλεται η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση των αθλητών και ομάδων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τρέχοντος έτους.

Δημόσιες υπηρεσίες

Λειτουργία υπηρεσιών: Προώθηση της εκ περιτροπής εργασία, της τηλεργασίας και της λειτουργίας διά ζώσης μόνο με προσωπικό ασφαλείας που θα εξυπηρετεί εκ του σύνεγγυς μόνο κατεπείγουσες περιπτώσεις ύστερα από ραντεβού. Δυνατότητα απ’ ευθείας αναθέσεων σε ιδιώτες υπηρεσιών καθαρισμού, φύλαξης και απολυμάνσεων. Υποχρεωτική άδεια σε ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένους). Προσωρινή απαγόρευση μετακίνησης προσωπικού εκτός επικράτειας.

Εξυπηρέτηση πολιτών: Προσθήκη δέσμης ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πύλη Ερμής για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση. Στα ΚΕΠ το ωράριο λειτουργίας ορίστηκε 7.30-15.00 με προσέλευση πολιτών κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού). Στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ η είσοδος των πελατών γίνεται τμηματικά και ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα (ένας πελάτης κάθε 10 τ.μ.) με μέγιστο αριθμό πελατών σε αναμονή τα 3 άτομα. 

Θρησκεία – Εκκλησίες:
Αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, με εξαίρεση τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και την ατομική προσευχή, με όριο πιστών ανά ναό ανάλογα με το μέγεθός του

  Τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει η κυβέρνηση τον Μάρτη του 2020 για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στο πρώτο κύμα της πανδημίας περιελάμβανε εξαιρέσεις στους πολίτες που όφειλαν να την εφαρμόζουν, μιας και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα