Ολιγόμηνη παράταση προστασίας της Α΄ κατοικίας

Μοιραστειτε το

Από την 1η Ιουνίου 2021 μαζί με τον νέο πτωχευτικό και τον εξωδικαστικό μηχανισμό απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάγωμα μέχρι 31/5 για τους πληγέντες από πανδημία και καραντίνες, με βασικό κριτήριο τη μείωση του εισοδήματος και άλλες περιουσιακές προϋποθέσεις θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που φέρνει εντός της εβδομάδας στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ορόσημο για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις είναι η 1η Ιουνίου 2021 καθώς μαζί με την έναρξη εφαρμογής του νέου πτωχευτικού –και του εξωδικαστικού μηχανισμού– απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί. Μέχρι τότε θα προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία των πληγέντων από τον κορονοϊό και μάλιστα υπό όρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία με τους θεσμούς έχει «κλειδώσει» και ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία (νομοσχέδιο), που με οδηγό τα κριτήρια υπαγωγής των ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα καθορίζει την περίμετρο όσων θα προστατεύονται και δεν έχουν άλλου είδους προστασία (π.χ. νόμος Κατσέλη).

Βασικό κριτήριο θα αποτελεί η μείωση του εισοδήματος, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%, ή/και η ένταξη σε προγράμματα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19. Επιπρόσθετα θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι ρυθμίσεις-προστασία από τους πλειστηριασμούς μέχρι 31/5/2021 θα αφορούν και όλες τις πράξεις που προηγούνται ή έπονται των πλειστηριασμών, δηλαδή τη σύνταξη και κοινοποίηση αναγγελιών που διενεργήθηκαν μέχρι και την 6η Νοεμβρίου (έναρξη 2ου lockdown) καθώς και τις πράξεις κατάθεσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία, έστω και υπό όρους, της πρώτης κατοικίας μέχρι 1η Ιουνίου είναι απόρροια των νέων πανδημικών δεδομένων, καθώς η λήξη των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να μετατίθεται για μετά τις 15 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς να «ξεπαγώσουν» όλοι οι πλειστηριασμοί.

Η υπό όρους προστασία της κατοικίας μέχρι την 1η Ιουνίου ενδεχομένως να εδράζεται και στην έντονη σεναριολογία ότι αναζητείται «παράθυρο» ευκαιρίας, όταν δηλαδή τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, για εκλογικό αιφνιδιασμό προς το τέλος της άνοιξης.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν τα σενάρια αυτά ευσταθούν ή επιβεβαιωθούν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη που έχει πληγεί και πληροί και τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

■ η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ

■ το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ ανά τράπεζα

■ το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 57.000 ευρώ

■ οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ

■ η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 600.000 ευρώ

■ η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας 3ετίας να μην ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...