Οι 5 άξονες στο αντι-σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

Σε αντίθεση με το σχέδιο Πισσαρίδη, στελέχη της Κουμουνδούρου επεξεργάζονται μια εναλλακτική πρόταση για την οικονομία και την κοινωνία που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση.

«Tις επόμενες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, θα θέσουμε σε διαβούλευση το δικό μας σχέδιο. Στο σχέδιό μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ». Αυτά ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είχε δοθεί στη δημοσιότητα το κομμάτι με τις προτάσεις του οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη που, σε συνδυασμό με το προσχέδιο που είχε γίνει γνωστό πριν από μερικούς μήνες από την κυβέρνηση, φέρνουν σειρά μεγάλων, ανατρεπτικών αλλαγών στον χώρο της εργασίας και της ασφάλισης με έντονο νεοφιλελεύθερο στίγμα.

Το επιτελείο

Σήμερα η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθεί το αντι-σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες, η οποία συν τοις άλλοις θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο -το σχέδιο Πισσαρίδη στο σύνολό του- ενδεχομένως και στη Βουλή.

Το σχέδιο, τον συντονισμό του οποίου έχει ο Γιώργος Σταθάκης, συντάσσεται από στελέχη των επιτελείων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Εφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, με τη συμμετοχή και επίβλεψη του Γιάννη Δραγασάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στην τελική μορφή του θα είναι έτοιμο στις επόμενες 15 ημέρες και βασικός στόχος είναι να γίνει σαφές στον κόσμο ότι μια εναλλακτική πρόταση για την οικονομία και την κοινωνία είναι εφικτή, βάζοντας άλλου είδους προτεραιότητες σε σχέση με εκείνες της κυβέρνησης.

Το ιδεολογικό στίγμα του σχεδίου αντι-Πισσαρίδη θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: ενιαίο, ισχυρό καθολικό κράτος, ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και ουσιαστική επαναρρύθμιση του χώρου της εργασίας, η οποία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την παρούσα κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

Οι πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο είναι οι εξής:

  • ● Η «πράσινη» μετάβαση της οικονομίας
  • ● Ψηφιοποίηση
  • ● Υγεία/Παιδεία/Πολιτισμός
  • ● Αναβάθμιση της πόλης/αναζωογόνηση της υπαίθρου
  • ● Γυναικεία απασχόληση/ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Σε κάθε έναν απ’ αυτούς τους άξονες ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια διαφορετική οπτική από εκείνη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, στο θέμα της «πράσινης» μετάβασης, απέναντι στην ιδιωτική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της κυβέρνησης, τη δημιουργία όλο και περισσότερων ΣΔΥΤ στη διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων, ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (και όχι ανάθεση σε 4-5 μεγάλες εταιρείες του χώρου), ένα μοντέλο ενεργειακής οικονομίας εντελώς αποκεντρωμένο που θα ξεκινά από την αυτονομία του σπιτιού, θα εξελίσσεται στην κοινότητα και θα καταλήγει σε κεντρικό επίπεδο.

Στο ίδιο πλαίσιο θα λειτουργήσουν η ψηφιοποίηση και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του κράτους, πολλές από τις οποίες, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ανέστειλε η κυβέρνηση. Δασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο, όρια και όροι δόμησης, αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, χαρτογράφηση έως και ρεμάτων ώστε να τακτοποιηθούν ζητήματα που εκκρεμούν για πολλά χρόνια και αποτελούν σημεία-κλειδιά για μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως είναι η αποφυγή και σωστή διαχείριση των φυσικών καταστροφών, οι επενδύσεις, η αποτελεσματικότητα και η εξέλιξη του δημόσιου τομέα κ.ά.

«Πράσινη πόλη»

Στα ανωτέρω εντάσσεται και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση της πόλης σε αυτό που αποκαλείται «πράσινη πόλη», φιλική προς το περιβάλλον και την οικονομία, αλλά και η αναζωογόνηση της υπαίθρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δανείζεται εν προκειμένω ιδέες από το ισπανικό μοντέλο το οποίο έχει λειτουργήσει με επιτυχία. Βασίζεται στη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής μέσω νέων τεχνολογιών και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, στους οποίους παρέχονται μια σειρά από αναπτυξιακά προγράμματα προκειμένου να μείνουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τη γη.

Παιδεία και Πολιτισμός αποτελούν επίσης μεγάλα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά που τώρα στην περίοδο της πανδημίας εμφανίστηκαν οι τεράστιες αδυναμίες του παρόντος συστήματος να καλύψει τις ανάγκες σε εκπαίδευση και πολιτιστική δράση.

Το στοίχημα για το νέο ΕΣΥ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ΕΣΥ, σχέδιο εξαιρετικά επίκαιρο στην παρούσα συγκυρία που το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του και που, όπως καταγγέλλει καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ενισχύθηκε από την κυβέρνηση.

Το σχέδιο προετοιμάζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Υγείας την περίοδο της διακυβέρνησής του και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει αύξηση των δαπανών για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενίσχυση των δομών με 15.000 προσλήψεις προσωπικού, όπως επίσης και ενίσχυση των 127 μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτούργησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να φτάσουν και να ξεπεράσουν τον αρχικό σχεδιασμό των 240 σε όλη τη χώρα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...