Οι Τούρκοι μας «ενημερώνουν» πάλι για την ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών – Πως θα γίνουν, τι θα περιλαμβάνουν | newsbreak

Μοιραστειτε το

Για «πολυεπίπεδες διαβουλεύσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μιλούν στην Άγκυρα με αφορμή την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Για μια ακόμα φορά μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες, όχι από την Αθήνα, αλλά από την τουρκική πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν διαβουλεύσεις και συνομιλίες τριών ταχυτήτων και παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό και μία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Καλίν είπε πως οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 «για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Τώρα, υπήρξε έντονη διπλωματική κινητικότητα τους τελευταίους μήνες και είχαμε συναντήσεις. Οι συνομιλίες του 61ου γύρου θα συνεχιστούν ακριβώς εκεί που σταμάτησαν. Όποια και αν ήταν τα προηγούμενα θέματα, θα συζητηθούν».

Στο πολιτικό επίπεδο των συνομιλιών, θα συζητηθούν «οι διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων», κατά τον Καλίν, στις οποίες θα συμμετέχουν τα Υπουργεία Εξωτερικών.

Στο στρατιωτικό σκέλος, ο Τούρκος μίλησε για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: «Στο στρατιωτικό επίπεδο, υπάρχει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών για τη συνεργασία στη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα». Όπως είπε, έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι’ αυτό και στο ΝΑΤΟ.

«Επομένως, περιμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε ότι αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει από τρεις πλευρές: με τη μορφή διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε καταλήγοντας ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών και πρόσθεσε αλαζονικά πως ελπίζει ότι η Ελλάδα και η ΕΕ θα «εκτιμήσουν το ότι η Τουρκία δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία»!

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα