Οι πρόωρες εκλογές και το παράθυρο αυτοδυναμίας του Οκτωβρίου

Μοιραστειτε το

Σενάρια, ημερομηνίες και συσχετισμοί

Την επόμενη εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου θα διεξαχθεί η συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα κόμματα να μετρήσουν τις δυνάμεις και τη ρητορική τους ενόψει της άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Την ερχόμενη Τετάρτη δηλαδή θα έχουμε ένα πρώτο crash test πριν από τις κάλπες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική. Εκεί λοιπόν οι πολιτικοί αρχηγοί θα θέσουν τα διλήμματα των εκλογών λίγο πριν φύγουν για ολιγοήμερες διακοπές, προκειμένου μετά τον δεκαπενταύγουστο να είναι όλοι στις θέσεις τους.

Οι διαδικασίες κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι πυρετώδεις και μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουν κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και κυρίως των τριών που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Βασική στρατηγική της ΝΔ η οποία θα ξεδιπλωθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής είναι η υπενθύμιση της διακυβέρνησης του 2015. «Δεν θα τους αφήσουμε ούτε μια μέρα χωρίς να υπενθυμίζουμε τις τραγωδίες που έζησε η Ελλάδα με την… πρώτη φορά αριστερά» είναι το μήνυμα που στέλνουν γαλάζια στελέχη. Σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής από το πιθανότατα θα υπάρξει ακυβερνησία, η Πειραιώς θα υπενθυμίζει συνεχώς στους πολίτες τα όσα έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ουσιαστικά το δίλλημα της κάλπης Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στα θέματα της ακρίβειας και της οικονομικής δυστοκίας τα οποία «χρεώνουν» ως ανικανότητα στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακριβώς αυτή θα είναι η επιθετική τους στρατηγική: «Να φύγει ο Μητσοτάκης, να σώσουμε τη χώρα». Στο ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους ψάχνουν πολιτικό χώρο για να κινηθούν αυτόνομα και επιθετικά χωρίς όμως να ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, αναλύοντας τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων γίνεται αντιληπτό ότι κάνει την εμφάνισή του έντονα και μια ακόμη παράμετρος που θα είναι καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι το δίλημμα: «μονοκομματικές ή πολυκομματικές κυβερνήσεις;». Δίλημμα που φαίνεται να μπερδεύει το εκλογικό σώμα όταν από τη μια επιθυμεί κάτι καινούργιο στο πλαίσιο της συναίνεσης, αλλά από την άλλη γνωρίζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών. Αρκετοί εκλογολόγοι και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο εγκλωβισμός σε ένα τέτοιο δίλημμα θα δημιουργήσει προβλήματα στην πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εντός του Σεπτεμβρίου. Όπως εκτιμούν αρκετά γαλάζια στελέχη ο Οκτώβριος (και συγκεκριμένα η 2η Κυριακή) είναι ένα «παράθυρο αυτοδυναμίας», του οποίου η δυναμική καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και το οποίο δεν πρέπει να χαθεί. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι συγκυρίες θα επιτρέπουν μια δεύτερη τέτοια ευκαιρία την άνοιξη του 2023. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και το ρίσκο της φθοράς μεγάλο.

Σε ότι τέλος αφορά τα σενάρια συνεργασιών παρότι θίγονται επιφανειακά κανείς δεν τα ανοίγει επί της ουσίας αφού άπαντες περιμένουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους την 1η Κυριακή και μετά να εμφανίσει ο καθένας, τους δικούς του «άσους από το μανίκι». Μέχρι τότε μην περιμένετε συγκλίσεις.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...