Οι «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας: Προσοχή στα εμβόλια των παιδιών!

Μοιραστειτε το

Με την πανδημία του νέου κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση για δεύτερη φορά στη χώρα μας και μάλιστα με αυτό το «δεύτερο κύμα» να διαφαίνεται πιο ισχυρό, είναι σημαντικό να σταθούμε στις σταθερές που διαφυλάττουν τη ζωή και την υγεία μας. Μια από αυτές είναι ο εμβολιασμός έναντι επικίνδυνων για την υγεία μας ή και θανατηφόρων νοσημάτων.

Δυστυχώς, τα στοιχεία από την περασμένη άνοιξη, όταν στην Ελλάδα είχε επιβληθεί το πρώτο Lockdown λόγω της πανδημίας, ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά: Πολλοί γονείς αμέλησαν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους, προφανώς, στην προφύλαξη κατά του Covid-19.

Ως αποτέλεσμα αυτού όμως, στη χώρα μας καταγράφηκε ένα εμβολιαστικό κενό, που είχε οδηγήσει τους αρμόδιους φορείς σε εκκλήσεις προς τους γονείς να μη διακόπτουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.

Με πολύ απλά λόγια, βρεθήκαμε μπροστά στον κίνδυνο, μαζί με τη νόσο του Covid-19 να έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ασθένειες εξαιρετικά επικίνδυνες, έως και θανατηφόρες, όπως είναι η Μηνιγγίτιδα Β’, για την οποία υπάρχει όμως ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Δυστυχώς, ο έγκαιρος εμβολιασμός καταγράφεται ως μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας… Είναι επιτακτική ανάγκη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το δεύτερο lockdown να μην γίνει ξανά αιτία αναβολής των απαραίτητων εμβολιασμών.

Εμβολιάζουμε τα παιδιά και τα προστατεύουμε κατά σοβαρών ασθενειών

Είναι αλήθεια πως οι γονείς φέτος εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην προμήθεια μασκών και αντισηπτικών, στην ενημέρωση των παιδιών τους για τον κορονοϊό και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που πρέπει να μάθουν να τηρούν για την ασφάλειά τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, πολύ μεγαλύτεροι, για την υγεία των παιδιών, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν την περίοδο της πανδημίας και μάλιστα προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού.

Για τα περισσότερα από τα δεκάδες σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα που κυκλοφορούν, εκτός του νέου κορονοϊού, η ανθρωπότητα διαθέτει αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Κι αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, που έχει οδηγήσει στη σωτηρία εκατομμυρίων ζωών ανά τον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως η μεγαλύτερη ελπίδα της παγκόσμιας κοινότητας για την εξάλειψη του κινδύνου και των συνεπειών του κορονοϊού, είναι η ανακάλυψη του αποτελεσματικότερου εμβολίου.

Επομένως, αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουν οι γονείς είναι το γεγονός πως ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού είναι υψίστης σημασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους και μάλιστα ειδικά τώρα, εν μέσω πανδημίας.

Η επίσκεψη στον παιδίατρο (με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης) δεν πρέπει να αναβάλλεται εν μέσω πανδημίας, τόσο για το καθιερωμένο checkup του παιδιού όσο και για την χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων, βάσει προγραμμματισμού. Κατά την επίσκεψη, οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν από τον παιδίατρό τους και για την Μηνιγγίτιδα Β’, μια ύπουλη νόσο και απειλητική για τη ζωή των παιδιών νόσο, για την οποία όμως υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Ειδικά τώρα λοιπόν, με την πανδημία του κορωνοιού, τη γρίπη, αλλά ακόμα και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις που κυκλοφορούν, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι ακόμα πιο επείγουσα και επιτακτική. Εμβολιάζουμε τα παιδιά μας όπως πρέπει, ώστε να είναι υγιή και να μην ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για την ασφάλειά τους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...