Οι μικρές πράξεις που διαμορφώνουν ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τον πλανήτη μας

Μοιραστειτε το

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της βιωσιμότητας έχει αρχίσει να γίνεται μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Με τις συζητήσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή να αυξάνονται διαρκώς, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που η σύγχρονη καθημερινότητα μπορεί να έχει στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας εν γένει.

Πόσο εύκολο είναι όμως, να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα και να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ίδια ώρα, μπορεί να εγγυηθεί ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο αύριο για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας;

Το να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις έναν ρεαλιστικό στόχο. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας περισσότερο βιώσιμη και eco friendly, μέσα από μικρές πράξεις στο σπίτι μας.

Πώς το σπίτι μας αποτελεί τη βάση για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής

Η υπεύθυνη κατανάλωση στο σπίτι αποτελεί τη βάση για ένα πιο βιώσιμο αύριο για εμάς και τον πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι το έχουν αντιληφθεί το τελευταίο διάστημα πολλοί Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και δη, πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αλλαγές των συνηθειών τους.

Οι αριθμοί και σε αυτή την περίπτωση «μιλούν» από μόνοι τους. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η P&G, το 83% των Ελλήνων είναι εξαιρετικά ανήσυχο για τον αντίκτυπο που θα έχει η κλιματική αλλαγή στις μελλοντικές γενιές, ενώ το 86% πιστεύει ότι οι μικρές, καθημερινές πράξεις στο σπίτι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. To 80% των ερωτηθέντων δε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό οι μάρκες που αγοράζει, να συνεισφέρουν ταυτόχρονα στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη και την επιθυμία των καταναλωτών, φαίνεται πως αφουγκράστηκε η P&G, η οποία δεσμεύεται τώρα σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέσα στη δεκαετία του 2020, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές να υιοθετήσουν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο οικιακής κατανάλωσης, μέσα από τα προϊόντα της. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε το ότι η P&G «αγγίζει» καθημερινά πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, μέσα από τα προϊόντα της -στα οποία παρεμπιπτόντως περιλαμβάνονται γνωστά brands όπως η Always, το Ariel, το Fairy, η Gillette, το Head & Shoulders, το Lenor, το Olay, η Oral-B, τα Pampers, το Pantene και άλλα.

Με ποιον τρόπο όμως μπορεί ένα σπίτι να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα; Η υπεύθυνη και βιώσιμη κατανάλωση εντός σπιτιού, ξεκινά από απλές μικρές πράξεις: Από το πλύσιμο των πιάτων στο βούρτσισμα των δοντιών και από την καθαριότητα των ρούχων στα προϊόντα που επιλέγουμε, τόσο για την προσωπική μας φροντίδα, όσο και εκείνη του σπιτιού μας. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές μικρές πράξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να υιοθετήσουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής.

Αλλάζοντας συνήθειες στην κουζίνα

Η τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να φέρνουμε εις πέρας μία σειρά από καθημερινές υποχρεώσεις με μεγαλύτερη ευκολία. Σήμερα όμως, μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο eco friendly, ξεκινώντας από την κουζίνα. Μία λύση που θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερη εξοικονόμηση νερού στο σπίτι είναι, για παράδειγμα, το να αποφεύγουμε το ξέβγαλμα των πιάτων, πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο. Χρησιμοποιώντας προϊόντα όπως οι κάψουλες πιάτων Fairy, που καθαρίζουν αποτελεσματικά τα πιάτα χωρίς να χρειάζονται ξέβγαλμα, θα εξοικονομούμε νερό και θα φροντίζουμε τον πλανήτη.

Εκτός όμως από εξοικονόμηση νερού, τα προϊόντα Fairy μας επιτρέπουν επίσης να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ανακύκλωση. Αρκεί να αναφέρουμε πως για τη δημιουργία των συγκεκριμένων προϊόντων, χρησιμοποιείται 100% ανακυκλώσιμη ενέργεια στα βιώσιμα εργοστάσια όπου παράγονται, ενώ τα μπουκάλια τους είναι 100% ανακυκλώσιμα (εξαιρείται το καπάκι). Για την ακρίβεια, είναι φτιαγμένα από 50 έως 100% ανακυκλωμένα υλικά, ενώ για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότεροι από 4.000 τόνοι ανακυκλωμένων υλικών.

Κάνουμε το μπάνιο μας πιο eco friendly

Το μπάνιο αποτελεί ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Αξίζει, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να το διαμορφώσουμε ή τι συνήθειες μπορούμε να αλλάξουμε, για να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και εμάς τους ίδιους, ξεκινώντας από μικρές πράξεις, όπως το πλύσιμο των ρούχων και δη, αλλάζοντας θερμοκρασία. Βλέπετε, έως και το 60% του αποτυπώματος άνθρακα σε κάθε πλύση ρούχων προέρχεται από τη θερμοκρασία πλύσης. Έτσι, κάθε φορά που χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 30°C, μπορούμε να καταναλώνουμε 35% λιγότερη ενέργεια και μάλιστα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην καθαριότητα των ρούχων. Πώς θα τα καταφέρουμε; Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ένα απορρυπαντικό όπως οι κάψουλες Ariel, που έχει σχεδιαστεί για εξαιρετική απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να προσφέρει τέλεια καθαριότητα, ακόμη και στους 30°C.

Φυσικά, σε ό,τι αφορά στο μπάνιο μας, η εξοικονόμηση νερού έρχεται σε πρώτο πλάνο και για να κάνουμε την αρχή, αρκεί να κλείνουμε τη βρύση, όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Διότι έτσι, θα σπαταλάμε μόνο ένα λίτρο νερό, αντί για 14, όπως συμβαίνει συνήθως όταν βουρτσίζουμε τα δόντια, έχοντας ανοιχτή τη βρύση. Τέλος, όσον αφορά στο μπάνιο του σπιτιού, ένας ακόμη τρόπος για να αποκτήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, είναι το να φροντίζουμε πως οι συσκευασίες των προϊόντων περιποίησης μαλλιών που χρησιμοποιούμε, θα είναι στο σύνολό τους ανακυκλώσιμες, όπως συμβαίνει με τα προϊόντα της P&G και δη, το Pantene, το Head & Shoulders και το Herbal Essences -με το ποσοστό της ανακυκλωσιμότητας να φτάνει εδώ το 94% και την εταιρεία να ετοιμάζεται να βγάλει μέσα στο 2021, 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες σαμπουάν και conditioner.

Όταν η βιωσιμότητα ξεκινά από το υπνοδωμάτιο

Η κουζίνα και το μπάνιο του σπιτιού μας, βέβαια, δεν αποτελούν τα μοναδικά δωμάτια στα οποία μπορούμε να κάνουμε την αρχή για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Όσο παράξενο και αν φαντάζει, υπάρχουν μικρές πράξεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και στο υπνοδωμάτιό μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί απλώς να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στα προϊόντα που επιλέγουμε. Το αν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν παραχθεί με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια -όπως τα Pampers και οι Always της P&G- μπορεί να κάνει τη διαφορά για τον πλανήτη και το μέλλον μας. Το ίδιο και το αν περιέχουν λιγότερο πλαστικό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα Pampers, τα οποία αξίζει να σημειώσουμε πως τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν μειώσει το πλαστικό στις ευρωπαϊκές τους συσκευασίες κατά 160 τόνους.

Δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο ενδεχομένως φαντάζει, λοιπόν, να κάνουμε την αρχή προς έναν πιο βιώσιμο τρόπος ζωής και να δημιουργήσουμε μία καθημερινότητα η οποία θα προστατεύει τον πλανήτη μας και την ίδια ώρα, θα διαμορφώνει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας. Μέσα από μικρές, καθημερινές πράξεις και αλλαγές και με τη βοήθεια προϊόντων, όπως εκείνα της P&G, μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, μοντέλο οικιακής κατανάλωσης. Διότι η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει από το σπίτι μας και κάθε κίνησή μας μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι μας σήμερα κιόλας μία μικρή πράξη που θα περιορίσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα και θα μας βοηθήσει να συμβάλλουμε και εμείς στην προστασία του πλανήτη μας.

Δείτε το παρακάτω video:

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...