Οι «μάχες» της Κρήτης και του Περιστερίου – Πού κοντράρονται Μητσοτοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης

Μοιραστειτε το

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να δημιουργείται στη χώρα μετά την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα ως προς τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η Χαριλάου Τρικούπη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και να πιεστούν.

Παρότι βρισκόμαστε σε «ουδέτερο» πολιτικά χρόνο, στα επιτελεία των τριών κομμάτων καταρτίζουν ήδη τα πλάνα τους για το επόμενο διάστημα. Και όλα δείχνουν πως οι πρώτες μεγάλες «μάχες» θα διεξαχθούν για την επικράτηση στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης και τη Δυτική Αθήνα, κυρίως για λόγους επικοινωνίας.

Η «μάχη» της Κρήτης

Οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, δίνουν συνολικά 16 βουλευτές. Όχι πολλοί, αλλά ούτε και λίγοι, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο για τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, είναι το ποιος θα επικρατήσει στη μεγαλόνησο.

Αρχικά, είναι σαφές πως η Κρήτη αποτελεί -μαζί με την Αχαΐα- το μεγαλύτερο «προπύργιο» της Δημοκρατικής Παράταξης, ανεξάρτητα από το πιο είναι το μεγάλο της κόμμα. Έτσι, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα και στους τέσσερις νομούς του νησιού, στις εκλογές του 2019, όπου σχεδόν ολόκληρη η χώρα βάφτηκε «γαλάζια».

Επομένως, το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι όχι μόνο να καταφέρει να διατηρήσει την πρωτοπορία του, αλλά να μπορέσει να διευρύνει και τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, που κατά γενική ομολογία ήταν μικρή τον Ιούλιο του 2019.

Η διατήρηση του «ροζ» στον χάρτη της Κρήτης, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Και ο βασικό λόγος, έχει ονοματεπώνυμο: Νίκος Ανδρουλάκης. Μπορεί καλά, καλά να μην έχει συνηθίσει τη θέση του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η κρητική του καταγωγή αποτελεί εγγύηση για την αύξηση των ποσοστών της Χαριλάου Τρικούπη – ειδικά αν αποφασίσει να είναι και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου.

Κρητικός είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του στη γενέτειρα της οικογένειας του. Ενδεχομένως να πιεστεί αρκετά από το Κίνημα Αλλαγής. Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που είναι πιθανό να επηρεάσει τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Κρήτη, είναι το αν η Ντόρα Μπακογιάννη θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στα Χανιά ή αν θα είναι υποψήφια στο Επικρατείας, όπως έντονα φημολογείται εδώ και αρκετές ημέρες.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών λειτούργησε ως «κομμάταρχης» του πρωθυπουργού στη Κρήτη προεκλογικά, κερδίζοντας με την παρουσία της ψήφους για τη Νέα Δημοκρατία σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο στα Χανιά, όπου εκλέχθηκε σαρωτικά βουλευτής.

Συνολικά, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες της Κρήτης οι κύριοι Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης -και ο Γιάνης Βαρουφάκης-, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση και σύγκρουση.

Όλα για τη Δυτική Αθήνα

Μεγάλη «μάχη» αναμένεται να δοθεί και στη Δυτική Αθήνα, τον τομέα Β2 της πρώην Β΄Αθηνών, που μπορεί να αποτελεί τη μικρότερη σε εκπροσώπηση εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, αλλά ο νικητής μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εκπροσωπεί τα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για ακόμα μία εκλογική περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διατηρήσει τα πρωτεία το 2019 – η μοναδική στην Αττική, μαζί με τη Β΄Πειραιά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησε με 9 ολόκληρες μονάδες διαφορά της Νέας Δημοκρατίας -ποσοστο σχεδόν αντίστροφο από την επικράτεια- η οποία θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αν η Πειραιώς δεν «επιστράτευε» τον γλυφαδιώτη, αλλά πανίσχυρο σε ολόκληρη τη Β΄Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και φυσικά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκλέχθηκε εκεί βουλευτής, σε μία συμβολική κίνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, δείχνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όσοι μελέτησαν προσεκτικά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, θα είδαν ότι στην Αττική, συνολικά, βγήκε τρίτος – με πολύ μικρή διαφορά-, πίσω από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου.

Παρ’ όλα αυτά, επικράτησε στο Περιστέρι, εκεί όπου ο Λοβέρδος είχε τη στήριξη της τοπικής βουλευτή, Νάντιας Γιαννακοπούλου και ο Παπανδρέου, του δεύτερου υποψήφιου σε σταυρούς, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...